Leerlingparticipatie
Jouw mening over en bijdrage aan schoolzaken telt! Want juist die inbreng maakt onze school zo bijzonder en bruisend. Neem je deel aan één of meer van onze leerlingteams, dan kun je een belangrijk rol spelen in het schoolgebeuren: je organiseert buitenschoolse activiteiten of evenementen, neemt de verantwoordelijkheid voor de techniek of bent nauw betrokken bij de schoolorganisatie.
Deelname aan onderstaande leerlingteams of activiteiten komt op je MA-Certificaat.
De Bond
De bond organiseert buitenschoolse activiteiten zoals de schoolfeesten, de brugklasdag in maart en de sportdagen. Je leert verantwoordelijkheid te dragen voor de organisatie, maar ook voor de financiële kant moet in de gaten gehouden worden. Je leert hoe het is om in een team te functioneren, te presenteren en wat het inhoudt om een feest voor de hele school te organiseren. En ja… daar hoort ook het opruimen na afloop bij.
De Senaat
De leden van de Senaat behartigen de belangen van de leerlingen. Zij praten met medeleerlingen om te horen wat er speelt en waar verbeteringen mogelijk zijn. De leden van de Senaat kunnen de stem van de leerlingen laten horen bij de schoolleiding en praten mee in de medenzeggenschapsraad.
Deelnemen aan de senaat is een serieuze zaak. Je leert de school van een andere kant kennen, complexe problemen te analyseren, er een mening over te vormen en te denken in oplossingen. Je bent nauw betrokken bij vernieuwingen in de school, zoals de inrichting, of bij de voorlichting over onze school op basisscholen, op de voorlichtingsavond en tijdens de Open Dag. Je zit ook bij sollicitatiegesprekken als een nieuwe coördinator of lid van de schoolleiding nodig is.
Het Technisch Team (T.T.)
Bij alle activiteiten waar licht en geluid bij nodig zijn, is het T.T. actief. Dit kan variëren van vrij eenvoudige zaken als een microfoon en een beamer aansluiten tot een volledig lichtplan maken voor de musical. Vind je het leuk om je te verdiepen in technische apparatuur en teamwerk te leveren? Dan is dit de absolute uitdaging voor jou. Je moet niet bang zijn om verantwoordelijkheid te dragen, want zonder T.T. lopen een heleboel activiteiten in de soep.
Het Culturele Team
Het Culturele Team organiseert de Culturele Avonden. Je kunt bij deze happening van leerlingen voor leerlingen al je creativiteit kwijt. Want er komt heel wat kijken bij de organisatie van zo’n avond. Er moet een programma worden samengesteld. Je moet je medeleerlingen enthousiasmeren om deel te nemen, samenwerken met het Technisch Team, zorgen voor het programmaboekje. En staan de stoelen klaar? Is er koffie bij binnenkomst?
M.K. (Montessori Krabbels)
Geen school zonder schoolkrant. Lijkt de journalistiek je iets? Dan moet je je zeker aanmelden voor de redactie van de MK! Een paar keer per jaar komt de MK uit. Op dat moment zie je iedereen (leerlingen en docenten) aandachtig de krant bestuderen: Wie staat erin? Sta ik erin? Welke gekke dingen hebben ze verzonnen? Zijn er nog leuke columns? En van welke docent is nu die kinderfoto? Heb je schrijverstalent, ben je nieuwsgierig en creatief, houd je van avontuur en kun je omgaan met deadlines, dan is de M.K. echt iets voor jou.
Tutors
Ben je zelf goed in een vak, dan kun je tutor worden. Je helpt een leerling in de onderbouw die moeite heeft met dat vak. Doordat je de stof op een eenvoudige manier moet uitleggen, moet je die ook echt heel goed beheersen. Daar leer je dus zelf ook weer van. Je leert ook je te verplaatsen in iemand anders. Dit is een vaardigheid die je goed kunt gebruiken als je straks in je werk moet samenwerken of moet leidinggeven. En zeg nou zelf: het geeft toch echt een kick als een medeleerling door jouw begeleiding nu wel voldoendes haalt!
Leerlingmentor
Weet je nog hoe het was, toen je op je eerste schooldag in de aula zat en het allemaal begon? Was je zenuwachtig? Vast wel.
Vanaf de vierde klas krijg je de kans om die zenuwen weg te nemen bij de brugklassers. Als leerlingmentor word je aan een brugklas gekoppeld. Je helpt ze hun weg vinden in het gebouw, je houdt in de gaten hoe het met ze gaat en helpt als het nodig is.
Je speelt een belangrijke rol in het eerste jaar van de brugklassers. En natuurlijk ga je mee met de klassenuitjes, de brugklasdag en doe je mee met de sinterklaasviering.
Incidentele projecten
Naast al deze vaste activiteiten, zijn er ook veel losse projecten waarbij je inbreng hebt in de school. Zo is er pimp@rml waarbij je actief mee kunt denken en ontwerpen aan het interieur van de school en je kunt ook deelnemen aan panels of studiedagen van docenten.
Laat je zien, want je bent het waard om iets blijvends op school achter te laten.