Weet je dat je meer kunt dan je zelf soms denkt?

Je herinnert je vast de verbazing en verwarring toen je voor het eerst alleen naar huis mocht fietsen of lopen. En de trots daarna dat je zomaar zelf de straat was overgestoken. Dat kón je dus, en nog veel meer ook… Gelukkig waren er volwassenen om je een duwtje te geven (of te remmen als je te ver ging).

Maria

Zo is het ook met leren op school. Je moet ruimte krijgen om te ontdekken en te kiezen om te kunnen groeien. Dat wist Maria Montessori (1870 – 1952) heel goed. In een tijd dat leerlingen nog braaf met hun armen over elkaar naar de meester luisterden, liet zij kinderen al hun eigen materiaal uitzoeken en in groepjes samenwerken. Kinderen zijn nieuwsgierig en leergierig, wist Maria. Alleen zijn ze niet allemaal op hetzelfde moment aan hetzelfde toe. Daarom moet je kinderen observeren, individueel begeleiden en goed, uitdagend onderwijs bieden dat bij hen past. Zo ontdekken ze wie ze zijn en waar ze goed in zijn.

Onze school

Veel van de ideeën van Maria Montessori vind je terug bij ons op school. Dat merk je aan de manier waarop docenten en leerlingen (en ouders) met elkaar omgaan. Op een vanzelfsprekende, vertrouwelijke manier. We kijken hoe het met je gaat en we praten veel met elkaar. Daardoor leren wij jou en jij ons goed kennen. Samenwerken, overleggen, kiezen en begeleiden gaan zo veel makkelijker. Je mag hier vaak kiezen. Je krijgt elke dag 40 minuten keuzewerktijd. Je gaat dan werken aan een vak dat jij kiest bij de docent die dat vak geeft. Je krijgt dus zelf ook verantwoordelijkheid bij je eigen leren: bij het plannen, indelen en het tempo waarin je werkt.
We dagen je ook uit om te kiezen uit de Montessori Academie. Met o.a.:

Je zult verbaasd zijn over wat je allemaal kúnt en hoeveel zelfvertrouwen je zo krijgt.
Op onze school leer je ook zélf ontdekken wat goed voor je is, binnen een duidelijke structuur in een warme omgeving.

← Open Dag Voorlichting | Brugklassen