Schooladvies

Om op het Montessori te komen heb je een HAVO-advies of een VWO-advies nodig. Je hoeft echt niet van een Montessori basisschool te komen. De meeste van onze leerlingen komen van een ‘gewone’ basisschool.

Tweejarige brugperiode

Je krijgt bij ons op school les op havo/vwo-niveau. We kijken intussen heel goed naar wat je kunt en of je je werk goed aanpakt. Best mogelijk dat je met meer aandacht en begeleiding beter presteert, of dat we je stimuleren om naast het gewone programma nog extra vakken/activiteiten te doen. Dat observeren en uitdagen is typisch voor een Montessori-school.

De brugperiode duurt twee jaar. Je hebt dus twee jaar de tijd om te bepalen of je verder gaat naar 3 atheneum of 3 havo. Wil je (misschien) naar het gymnasium, dan krijg je het eerste jaar vanaf februari lessen Grieks en Latijn. En als dat goed gaat en je vindt het leuk, kun je in klas 2 naar 2-gymnasium.

Is voor jou op de basisschool al helemaal duidelijk dat je VWO-niveau hebt en dat je ruimte hebt voor extra uitdaging en verdieping, dan kun je in aanmerking komen voor een plaats in een VWO-brugklas. Ook in de VWO-brugklas kun je, net als alle andere leerlingen, ook meedoen aan de lessen Grieks en Latijn om te zien of gymnasium iets voor jou is. Gaat het in dat eerste jaar op VWO-niveau goed, dan kun je ook in het tweede leerjaar door in een VWO-klas.

Lessen en taken

Net als op andere scholen ben je met de hele klas met een vak en een onderwerp bezig. Je krijgt huiswerk en iedereen krijgt tegelijk een toets. Bij sommige vakken werk je met taken. Je weet precies wat je moet doen en wanneer het klaar moet zijn, maar je moet het wel zélf doen. Natuurlijk krijg je uitleg en mag je altijd vragen stellen. Misschien kreeg je op de basisschool ook (week)taken. Dus dan weet je al hoe dat gaat.

 

Keuzewerktijd

Elke dag tijdens het derde lesuur heb je keuzewerktijd. In die tijd werk je aan een vak dat jij kiest bij een docent die dat vak geeft. Tijdens de keuzewerktijd zitten alle leerlingen van de school dus door elkaar, omdat iedereen zelf mag kiezen. Dat vind je misschien een eng idee, maar een leerling uit een hogere klas kan soms heel goede tips geven en bovendien ken je hierdoor ook snel leerlingen uit andere klassen en jaarlagen. En soms kan het fijn zijn om aan een ander dan je eigen docent een keer om uitleg te vragen, want wie weet begrijp je iets wat je eerst moeilijk vond dan ineens wel!

 

← Montessori | Begeleiding →