Vraag

Moet je zelfstandig kunnen werken als je naar het Montessori Lyceum wilt?

Het antwoord is bijna het omgekeerde: juist als je dat niet kunt, moet je bij ons komen. Dan leer je dat geleidelijk! Al sinds 1936 zijn we een Montessori school. We weten dus heel goed hoe je naar kinderen moet kijken, wanneer je ze ruimte moet geven om te kiezen en wanneer je moet ingrijpen. En als je meer zelf mag plannen en kiezen, heb je ook meer zin om te werken. De leraren stimuleren je en helpen je (ook soms als je er niet zelf om vraagt).

Vraag

Krijg je gewoon lessen?

Ja hoor, net zoals op de meeste andere scholen. De hele klas is met hetzelfde vak en onderwerp bezig. Je krijgt huiswerk en proefwerken. We werken bij sommige vakken wel met taken. Je weet dan precies wat je moet doen en wanneer het klaar moet zijn. Je leert zo om zelf te plannen. Met vragen kun je natuurlijk altijd terecht bij je leraren. Zij houden in de gaten of je op de juiste manier aan het werk bent. Het derde lesuur is elke dag een keuzewerkuur. Dan werk je aan het vak dat je zelf kiest bij de leraar die dat vak geeft. Zo kun je een vak waarin je achterloopt bijspijkeren. Of werken aan een vak dat je heel leuk vindt.

Vraag

Ik kom niet van een Montessori basisschool. Kan ik dan toch naar het Rotterdams Montessori Lyceum?

Natuurlijk! Heel veel kinderen komen van gewone basisscholen.

Vraag

Ben je op deze school vrijer dan op een andere school?

Dat ligt er maar aan hoe je het bekijkt. We bieden je heel veel activiteiten aan waaruit je kunt kiezen naast je ‘gewone’ lessen. En je moet bij sommige vakken zelf taken of kleine toetsen plannen die op een bepaald moment gedaan moeten zijn. Bovendien heb je veertig minuten per dag keuzewerktijd. Je bent dan vrij om te kiezen aan welk vak je werkt. Als je al die vrijheid aankunt, ben je hier dus wel wat vrijer dan op een andere school. Maar we laten je beslist niet zo maar je gang gaan. Je krijgt zoveel vrijheid als je aankunt.

Vraag

Is het gymnasium op het Montessori net zo goed als op een school die alleen een gymnasium heeft?

Zeker. Dat blijkt wel uit de cijfers! Meestal hebben we op het gymnasium een slagingspercentage van 100%! Dat is ver boven het landelijk gemiddelde. En die cijfers laten nog niet eens zien dat je hier heel breed wordt opgeleid, met veel ruimte voor (klassieke) kunst en cultuur en sport. Van de brugklassers kiest maar liefst 30% op het einde van het jaar voor het gymnasium. Dat komt ook omdat we je, als je dat wilt en kunt, laten ‘proeven’ aan Grieks en Latijn in de tweede helft van het eerste jaar. Vind je het bij nader inzien beter om in plaats van Grieks en/of Latijn een ander vak te kiezen, dan is dat heel makkelijk. Je blijft toch op dezelfde school.

Heb jij nog een vraag en kun je het antwoord daarop niet op deze website vinden? Stuur dan een mailtje naar:
mevrouw M.Y. van den Berg: brg@rml.nl

 

← Keuzewerktijd | Aanmelden →