VWO 5 naar Ieper

Heeft herdenken zin? En hoe geef je er vorm aan? Met deze vragen in het achterhoofd vertrok V5 naar Ieper voor de jaarlijkse excursie langs de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. In Ieper werd een bezoek gebracht aan het museum In Flanders Fields waar een medewerker vertelde over het ontstaan van de oorlog, de invloed van oorlogspropaganda, de wapenindustrie en de gruwelen van de loopgraven. Leerlingen gingen in het museum op zoek naar een object dat voor hen het verhaal vertelt van de Eerste Wereldoorlog. Dat verhaal geven ze vorm in een tijdschriftartikel. 

Een tweede tijdschriftartikel schrijven ze over het thema ‘herdenken’. Daartoe brachten we een bezoek aan verschillende begraafplaatsen, bijvoorbeeld de grote Britse begraafplaats Tyne Cot en de Duitse begraafplaats Langemark. Indrukwekkende ervaringen, waar we allemaal wel even stil van werden. Daarna was er even tijd om het stadje te verkennen en wat te eten. 

We sloten de dag af bij de Menenpoort, waar al sinds jaar en dag iedere avond de ‘Last Post’ wordt gespeeld om de doden de laatste eer te bewijzen. Diep onder de indruk stapten we de bus weer in om de thuisreis te aanvaarden. Eerst in stilte, maar al snel kwamen de tongen weer los, werd er nagepraat over de dag en zelfs gezongen voor meneer Pil die deze dag weer geweldig heeft georganiseerd.