Renovatie Standbeeld

“Van beschermende hand naar uitvliegende vogel”

Zoals je misschien is opgevallen is het kunstwerk bij de ingang van de school van de ene op de andere dag verdwenen. Gestolen? Welnee, de vogel is uitgevlogen, maar hopelijk binnen drie maanden weer terug op zijn vertrouwde plek…
Het beeld, dat al sinds de opening van het gebouw in 1959 trots voor onze deur staat, heeft na al die jaren onderhoud nodig. Het wordt momenteel gerestaureerd door Meesters In. De sokkel zal totaal vernieuwd worden.
Het beeld is gemaakt door de kunstenaar Gust Romijn (1922-2010) in opdracht van Van den Broek en Bakema, de beroemde Rotterdamse architecten die onze school hebben ontworpen. Zij werden ook wel de architecten van de wederopbouw genoemd, aangezien zij na de oorlog heel belangrijk waren met hun ontwerpen in het naoorlogse stadsgezicht van Rotterdam.
In die tijd bestond de `1% regeling`. Deze hield in dat 1% van de kosten van een nieuw gebouw moest worden besteed aan kunst. De architecten hadden een goede relatie met Gust Romijn en hebben hem voor een aantal kunstprojecten gevraagd, waaronder dus ons gebouw hier aan de Schimmelpenninckstraat.

Onder toeziend oog van Marianne Kleijwegt (de weduwe van Gust Romijn), Marjolijn van der Meijden en Nienke Post (namens BKOR, de organisatie die de Rotterdamse kunst in de openbare ruimte beheert en vernieuwt en dit project financiert) werd het beeld met zorg ontmanteld en de sokkel afgebroken.
Dankzij de inzet van deze bevlogen kunstliefhebbers kunnen wij het zo vertrouwde kunstwerk straks weer in een nieuw jasje voor onze deur bewonderen.

Dit project is gefinancierd door BKOR, programma van CBK Rotterdam.

Klik hier voor meer info op de website van BKOR over het standbeeld.

Klik hier voor een PDF met een verzameling krantenknipsels uit de tijd van plaatsing.

Links:
www.bkor.nl/beelden/uitvliegende-vogel/
www.gustromijn.com
www.meesters-in.nl