HET MODEL EUROPEAN PARLIAMENT

7 t/m 11 juni 2024 vindt de regionale ronde van het Model European Parliament (MEP) plaats. Het MEP is een simulatiezitting van het Europees Parlement en heeft als doel jongeren inzicht te geven in het Europese integratieproces en de werking van de Europese Unie en bij hen een politiek bewustzijn te kweken. Tijdens het MEP waaraan zo’n tien Rotterdamse scholen meedoen, worden er tien leerlingen geselecteerd om deel te nemen aan de nationale ronde in september. De beste Rotterdamse leerling mag vervolgens deelnemen aan een internationale conferentie. En wat waren we trots dat Dora Croes uit V6 in november 2023 mocht deelnemen aan de 58ste Internationale conferentie in Praag. Een verslag van de week is hieronder te lezen:


Na een lange treinreis van maar liefst 12 uur kwamen de Nederlandse leerlingen  Anna, Sietske, Dora, Ivar, Hidde en Jord aan in Praag. Gelukkig was er die dag verder geen programma en konden ze bijkomen in het hotel. De volgende dag was het tijd voor de teambuilding en een rondleiding door de stad. Door middel van spelletjes en icebreakers konden de commissieleden elkaar beter leren kennen. Dit allemaal in het Engels; op de conferentie waren landen uit heel Europa aanwezig. Alle EU-lidstaten, een aantal kandidaat-lidstaten en zelfs Australië deden mee. Na de teambuilding startten de eerste commissievergaderingen. De commissievergaderingen vonden plaats op het Gymnázium Jana Keplera of in overheidsgebouwen.

De volgende dag begon met de officiële opening in een klooster. Eerst waren er meerdere sprekers, bijvoorbeeld een vertegenwoordiger van het ministerie van Onderwijs. Hierna was het tijd voor de landenspeeches. Namens Nederland mocht Dora Croes deze geven. Na de opening was het tijd voor de commissies om verder te werken aan hun resoluties. Per commissie was er een poule van verschillende landen; hierdoor werkten de gedelegeerden met commissieleden uit minstens tien verschillende landen. Op de maandagmiddag heeft de Nederlandse delegatie ook een bezoek aan de Nederlandse Ambassade in Praag gebracht. Hier gingen de leerlingen in gesprek en kwamen ze er bijvoorbeeld achter wat voor werk er gedaan wordt op een ambassade.

Op dinsdag werd er voor een laatste dag hard aan de resoluties gewerkt en werden deze ingeleverd. In de avond was er een ‘Fishbowl Debate’ . Hierin konden er vragen gesteld worden aan experts op het gebied van groene energie.

Op de woensdag vonden de delegatievergaderingen plaats en werd er volop gelobbyd in de National Library of Technology.

De laatste twee dagen van de week waren voor de Algemene Vergadering, de General Assembly, in het prachtige Tsjechische parlement. In deze vergadering werden de tien resoluties behandeld en volgde de spannende stemming voor de resoluties. Na deze twee lange, maar enerverende dagen was het tijd voor de sluitingsceremonie. Hier deden een lid van het Europees parlement en de organisator van MEP Europe nog een woordje. Als laatste sloot de president de 58ste conferentie. Hierna volgde een laatste keer avondeten met alle deelnemers en een afscheidsfeest. Nog een laatste keer slapen in het hotel en de volgende ochtend was het weer tijd om met de trein terug te gaan naar Nederland.

TWEE VRAGEN VAN HANNEKE VAN KLEEF, COÖRDINATOR MEP ROTTERDAM, AAN DORA CROES

Wat heb je geleerd van je nationale en internationale ervaring?

Bij het MEP doe je kennis op van de Europese besluitvorming en leer je veel van het vraagstuk dat je behandelt. Wat je verder bij MEP leert is het debatteren, spreken en het probleem- én oplossingsgericht denken. Bij de internationale ronde heb ik ook nog geleerd om dat allemaal in het Engels te doen. Wat je bij het MEP leert en tegenkomt zie je weinig terug in de algemene schoolvakken; daardoor is het MEP een kans om verder te ontdekken wat je interessant vindt.

Waarom zouden leerlingen moeten meedoen aan het MEP?

Natuurlijk leer je van alles bij het MEP, maar ik denk dat leerlingen vooral mee moeten doen omdat het leuk is! De ervaringen die je opdoet – misschien speechen in de Tweede Kamer of zelfs in het buitenland – en ook zeker de mensen die meedoen zijn allemaal leuk. Het is hard werken, maar het MEP is daarbij hartstikke gezellig!

MOCHT JE OVERWEGEN OM DEEL TE NEMEN AAN DE REGIONALE RONDE VAN HET MEP, KOM DAN NAAR DE SPECIALE MEP-KWT OP DINSDAG 23 APRIL OF STUUR EEN MAIL NAAR KLF@RML.NL