Excursie naar de Eerste Wereldoorlog

Voor het vak geschiedenis gaan we al vele jaren naar het Belgische Ieper in het kader van het project ‘De betekenis van de Eerste Wereldoorlog, in het verleden en heden’. Vanwege corona ging het vorig jaar niet door en daarom waren wij extra verheugd dit jaar wel op reis te kunnen gaan. Met ruim 80 leerlingen uit VWO 5 bezochten we Ieper en omgeving.

De dag begon met een bezoek aan het In Flanders Fields Museum. Via de vaste tentoonstelling en een workshop met materialen uit de oorlog, werd het verhaal van Ieper en de Grote Oorlog verteld. Het werd de leerlingen duidelijk dat in de Westhoek van Vlaanderen veel en langdurig gevochten is en dat de gevolgen van die oorlog ook nu, ruim 100 jaar na dato, nog altijd voelbaar zijn.

Na de lunch volgde een rondrit door de omgeving. Er werden diverse begraafplaatsen aangedaan waarbij opviel dat de begraafplaatsen van de ‘overwinnaars’ van Franse en Engelse zijde met veel meer eer en vertoon van patriottisme waren omgeven dan de Duitse begraafplaats Langemark. Op de Engelse begraafplaats kreeg iedere soldaat een eigen graf. De Duitse gesneuvelden kregen massagraven waarin wel 25.000 mannen lagen.

In de avond woonden we de ceremonie van The Last Post bij. Om klokslag 20u wordt sinds 1928 iedere avond dit eerbetoon gehouden voor de gevallen Engelse soldaten bij de Menenpoort in Ieper. Daarmee wordt tevens de gedachte aan de oorlog levende gehouden. Na deze ceremonie begaf de groep zich weer per bus richting Rotterdam. De leerlingen werken de komende weken aan een artikel en werkstuk over wat zij in Ieper aan kennis hebben opgedaan.

Wessel Pil