Wetenschapsklas

Op dinsdagmiddag na half 3 zijn de leerlingen in de brugklas uit, maar dat wil niet zeggen dat ze dan allemaal ook meteen naar huis zijn. In tegendeel! Een groep leerlingen is hard bezig met toneel, zang en dans in de theaterklas en in de wetenschapsklas maakt een groep leerlingen wekelijks kennis met verschillende aspecten van de bètavakken. Op 11 november nam ik als nieuwsgierige brugklascoördinator een kijkje bij het practicum van de wetenschapsklas en maakte ik de onderstaande foto’s.
 
Die middag stond het maken van ‘drop’ op het programma. Met de stoffen Ammoniak (NH3) en Zoutzuur (HCL) en een precies afgewogen hoeveelheid zoethout zou met veel roeren, verwarmen, weer afkoelen en afspoelen in een half uurtje echt eetbare salmiak (NH4CL) gemaakt worden. Bij de uitleg van mevrouw Ingen Housz klonken er verbaasde reacties, maar na afloop van het experiment was duidelijk dat het echt mogelijk was. De stroperige substantie die op het bakpapier lag smaakte echt naar drop. Kortom, experiment geslaagd en het was zeker ook een geslaagde middag!
 
De komende weken worden er in de wetenschapsklas nog stuiterballen gemaakt, komt de Wetenschapsquiz langs, gaan ze met robots aan de slag en worden er nog diverse scheikundeproefjes gedaan. In mei vindt er een afsluiting plaats waar familieleden, maar ook collega’s en leerlingen uit groep-8 die volgend jaar op het Montessori Lyceum in de brugklas komen van harte welkom zijn.