Westerbork 2015

Op vrijdag 29 mei 2015 heeft meneer Aboutaleb havo 3 van het Montessori Lyceum en groep 8 van de Vierambacht school uitgenodigd op een excursie naar voormalig doorvoerkamp Westerbork.

Elk groepje bestond uit drie havisten en twee groep 8 leerlingen, dat was ook het groepje waarmee we alle opdrachten moesten doen. Vorige week hadden we al kennisgemaakt met elkaar en enkele opdrachten gemaakt. Aangekomen in Westerbork werd de hele groep in vieren opgesplitst. De ene helft begon in het museum, waar een kwart een boekje kreeg met opdrachten bij het museum, en de rest een film keek over hoe het is om te leven met de angst om gedeporteerd te worden.

 

De andere helft van de groep ging met Aboutaleb naar het kamp, waar niks meer van over is, behalve het huis van de kampcommandant.

 

 

Daar werden we in twee groepen ingedeeld en kreeg elke groep een begeleider. We moesten op een verhoging zitten. Iedere verhoging betekende dat er een belangrijk gebouw heeft gestaan. De mevrouw vertelde dingen over het kampleven en dat je zogenaamd naar een werkkamp werd gestuurd, maar in werkelijkheid werd je naar een concentratiekamp gestuurd om vermoord te worden.

 

 

Er waren ook uitzonderingen, en dan werd je wel naar een werkkamp gestuurd. De mensen kregen een verkeerd beeld en dachten dat alles goed zou komen. Bijvoorbeeld was er een baby in het kamp en hij was te vroeg geboren en er werd alles aan gedaan om hem in leven te houden, om hem vervolgens na drie weken dat hij weer hersteld was op transport te zetten naar Auschwitz.
Toen gingen we met meneer Aboutaleb naar een nagemaakte barak. Daar mochten we vragen aan hem stellen.

 

Daarna gingen we naar een monument, De 102000 stenen. We hadden een joods slachtoffer uitgezocht en de naam van dat slachtoffer hadden we op een steentje geschreven. Die hebben we samen met Aboutaleb op het monument gelegd. Het is namelijk een joodse traditie dat als je de naam hardop zegt en een steentje neerlegt, dat het slachtoffer niet vergeten is.

Kortom, was het een indrukwekkende en leerzame dag!

 

Haley en Zahra H31.

Download hier het volledige verslag van Haley en Zahra