Werkweek Parijs V5

Gouden tijden braken aan voor een aantal oude dametjes uit Parijs die de afgelopen week de metro namen: ze maakten mee dat een aantal jonge mensen hun zitplaats voor ze afstonden. Dat was iets dat ze in lange tijd niet hadden meegemaakt. Veel Parijzenaars hebben genoten van onze jonge aanwas Rotterdammers, de fines fleurs uit de Lage Landen, die hun stad kwamen opvrolijken. De stratenmakers hielden op met werken toen de stoet van maar liefst 18 filmsterren op de fiets langskwamen. Alles zong, lachte, blonk in de zon, floot, bloeide of leefde op als onze jonge RMLers hun entree maakten. Maar liefst 3 complimenten heeft de reisleiding gekregen voor het keurige gedrag van onze jongelui… we hebben het wel eens anders meegemaakt. Okay, de tentoonstelling van Jeff Koons in Centre Pompidou was een pittige en maakte veel los, maar daar maakte de reisleiding dan ook precies op tijd een einde aan.

Brussel deed het goed; het stadhuisplein werd met oh’s en ah’s ontvangen en de lunch was uitstekend. De wandeling naar het Parlementarium van de EU was weliswaar een beetje lang, maar daarna mochten de jongelui dan ook zeker een uur zitten om te luisteren naar meneer Olaf die hen op cynische wijze alle ins en outs probeerde bij te brengen van de Europese politiek. Het was zeer interessant en leerzaam. Heerlijk en gezellig gegeten in een van de vele restaurantjes in de buurt van het stadhuis en toen naar de bowling. Altijd weer leuk en gezellig. Ons hotel in Brussel is luxe en zeer centraal en doet het dan ook altijd weer goed bij onze leerlingen.

Eerste dag Parijs al veel gezien: Montmartre, Sacre Coeur, overstappen op station Trocadero (Rotterdamse uitspraak graag), Eifeltoren, rondvaart over de Seine (= 22 bruggen, heen en terug!) overstappen op metrostation Denfert Rochereau (waar dit keer niemand op het perron bleef staan) en ons onovertroffen hotel Ibis Budget aan de Porte d’Orleans.

De volgende dag ging groep Van Vreeswijk al vroeg op pad naar Fondation Louis Vuitton (“Mevrouw, waarom is het zo ver…?). Laaiend enthousiast sloot deze groep zich tussen de middag weer aan bij de rest die een prachtige wandeling door de Marais en het Place de Vosges achter de rug hadden. Inmiddels was Tess ook weer van de partij; haar moeder had haar weer volkomen beter op de Thalys gezet waar ze opgehaald werd door Wegman. In de middag werd er hard gewerkt aan de opdrachten. De leerlingen met AK gingen met meneer Valkenburg mee naar La Defense om de zaken daar eens sociografisch te analiseren. Degenen met alleen Frans maakten een fietstocht door heel de Rive Gauche van Cardinal Lemoine tot aan de Eifeltoren, hetgeen met inmiddels 27 graden celcius een prettige verkoeling opleverde. Met slechts 2 kettingen-er-af en 1 lekke-band waardoor Dharini bij de gids achterop mocht, duurde de tocht toch nog 3 uur en moe maar verzadigd zaten de fietsers dan ook braaf met Wegman weer in de metro terug naar Centre Pompidou, waar hen dus die geweldige tentoonstelling van Jeff Koons wachtte.
’s Avonds vrij dus er werd weinig gepiept.

De volgende dag werd er door de andere groep gewandeld en ging groep Van Vreeswijk-Wegman naar Auvers sur Oise waar Vincent van Gogh zijn laatste dagen heeft doorgebracht en waar uiteindelijk zijn graf ligt tezamen met dat van zijn broer Theo. Helaas zijn we flinke files tegen gekomen waardoor de vrije tijd flink werd beperkt. C’est Paris! De rest van de dag was de groep vrij om opdrachten te vervolmaken en de Parijse middenstand te spekken.

Na een toch nog zonnig bezoek aan Versailles volgde een picknick (droog!) en daarna de lange busreis terug naar Rotterdam.
(Verslag: WGM)