Van Brussel naar Parijs

Maandagochtend, 14 april, zijn de leerlingen met Frans in hun profiel richting Brussel en Parijs vetrokken.

Brussel

De eerste bestemming was Brussel. Hier hebben we, na een tijdje door Brussel gewandeld te hebben, op een prachtig plekje geluncht. Nadat we geheel zelfstandig een fotopuzzeltocht door Brussel hadden gewandeld, was het tijd voor het echte werk. De helft van de groep ging naar het Europees Parlement, de andere helft naar de Europese Commissie. De leerlingen bij het Parlement hebben op een interactieve manier gediscussieerd over allerlei belangrijke kwesties, terwijl de leerlingen bij de Commissie een stuk wijzer zijn geworden na een zéér uitgebreide uitleg over de wetgeving. Na al deze inspanningen was het tijd om te eten. Natuurlijk gingen we daarna nog lang niet slapen want eerst moest er nog gediscobowled worden! Moe maar voldaan kwam er al snel een einde aan deze eerste dag.

Parijs

De volgende ochtend gingen we verder op weg naar Parijs. Vlak voor Parijs ligt de stad Amiens. Hier hebben we een kijkje genomen in de kathedraal. De leerlingen met Kunst algemeen hebben de andere leerlingen van alles uitgelegd over de constructie van dit gebouw. Mevrouw Wegman (het hoofd van de smeercommissie) heeft samen met haar team voor lekkere vers belegde broodjes gezorgd. Met volle maag gingen we nu écht door naar Parijs. Als eerste bezochten we het mooie Montmartre waar meneer Gerrits en meneer Valkenburg ons ‘het andere deel van Montmartre’ hebben laten zien, dus niet het toeristische deel. We hebben wederom een hoop geleerd. Na het diner (met ‘bijzonder lekker’ eten) hebben we de Eiffeltoren bezocht! Na honderd selfies hebben we een rondvaart gemaakt over de Seine, waar alle grote bezienswaardigheden, zoals het Louvre en de Notre-Dame, werden aangekaart. Ze waren niet echt blij met ons, na twee minuten werd mevrouw van Vreeswijk gedwongen om door de microfoon te vragen of we misschien onze mond konden houden in verband met het gooien van flessen vanaf de bruggen. We hebben er niets van gemerkt tijdens de tocht.

Vincent van Gogh

Woensdag is de grote groep (57 leerlingen!) in tweeën gesplitst. In groep 1 zaten de leerlingen met KA en/of aardrijkskunde. Vroeg in de morgen ging groep 1 naar Auvers-sur-Oise. Dit is het dorpje waar de beroemde Nederlandse schilder, Vincent van Gogh, zijn laatste dagen heeft doorgebracht en uiteindelijk is overleden. We werden hier rondgeleid door een Franse mevrouw, die ons ook het graf van van Gogh heeft laten zien. Hierna zijn de leerlingen van deze groep aan onze excursie-opdrachten gaan werken.

Bastille

Groep 2 heeft natuurlijk niet stil gezeten. Die vetrok naar Bastille, waar we wederom een hoop interessante dingen, zoals de bestorming van de Bastille, van meneer Gerrits hebben geleerd. Ook werden hier stadsgeografische onderdelen over Parijs uitgelegd. Hierna mochten de leerlingen zelf de stad in om te gaan lunchen en een natuurwetenschappelijk museum te bezoeken.

Centre Pompidou

Om kwart over 5 verzamelden we met alle groepen bij het Centre Pompidou, om iets te eten. Na het eten zijn we naar het Centre Pompidou, een museum, geweest. In de avond mochten we weer een paar uurtjes vrijuit.

Fietstocht door Parijs

Donderdag werden de activiteiten van de groepen omgewisseld. Omdat groep 2 weinig excursie-opdrachten hoefde te maken omdat zij geen aardrijkskunde en/of kunst algemeen hebben, heeft die groep, met gevaar voor eigen leven, een fietstocht door Parijs gemaakt. De rest van de dag mochten we zelfstandig overleven, wat bij de meesten wel goed is gegaan… Zelf de stad ontdekken en nieuwe indrukken opdoen was erg leerzaam en leuk. Ook was het spannend om zelf je eten te bestellen in een restaurant.

Achtertuintje

Vrijdag was het alweer tijd om naar huis te gaan. We hebben nog een bezoekje gebracht aan Versailles, waar het paleis van Zonnekoning Lodewijk XIV staat. We hebben zijn ‘achtertuintje’ bewonderd. We hebben hier ook gepicknickt, dankzij de geweldige smeercommissie hebben we heerlijke broodjes in de zon gegeten!

Bedankt!

We willen namens alle leerlingen meneer Valkenburg, meneer Gerrits, mevrouw van Vreeswijk en mevrouw Wegman bedanken voor hun moeite, zorgen, geduld en liefde! En natuurlijk mogen we Philippe, onze Vlaamse buschauffeur, niet vergeten te bedanken!

Het was een topweek!

Au revoir,

Sabine en Leonoor

De Foto’s:

 [nggallery id=8]