Dag 1

24 uur in de weer, topdag. Eerste blikken op de Akropolis, Plaka, poort van Hardianus, nationale tuinen, prachtige en afwisselende eerste kennismaking met Athene. Geluisterd naar meneer Hartog zijn college over de oorsprong van de democratie. Heerlijk gegeten. Maar wel een nacht overgeslagen, nu naar bed. Op naar dag 2.
Foto’s:

Groetjes namens de groep,
Frederieke en Tessa


Dag 2

Nadat de meesten 😉 uit de groep vroeg voor de hoteldeur stonden, startte de wandeling waar we al vijf jaar naartoe hebben geleefd: naar de Akropolis, een imposant en memorabel moment. Tijdens het genieten van de zon werd er aandachtig naar de eerste presentaties op de Akropolis geluisterd, met de prachtige bouwwerken als uitzicht. Een zowel vleiende als kritische mevr. Weytingh zorgde voor scherp commentaar.
Vervolgens werd de Agora, het in de Oudheid bruisende hart van Athene, tot in detail gepresenteerd.
Het ochtendprogramma werd met de eerste tekenopdracht van Beeldende Vorming docente mevr. Matser afgesloten, waarvan vooral de jongens stiekem genoten!
‘s Middags was er tijd voor ontspanning, waarin er werd gegeten en genoten van de zon op Tweede Paasdag in een relatief vredig Athene.
Rond 5 uur vertrokken we naar de Lykavittos, een hoge berg waarvandaan men een prachtig uitzicht over heel Athene heeft. Met een authentiek Grieks diner werd de dag passend afgesloten! Op naar dag 3!

Foto’s:

Groetjes namens de groep,
Mart en Josephine


Dag 3

‘s Ochtens vertrokken we al vroeg uit Hotel Attalos om het nieuwe Akropolismuseum te bezoeken. Hier zagen we onder andere de kareatiden van het Erechteion en de metopen van het Parthenon. Daarna verlieten we Athene en het vaste land van Griekenland om het schiereiland de Peloponnesos te bezoeken. Onze eerste stop was het kanaal van Korinthe, waarnaar we doorreden naar Korinthe zelf. Bij deze opgravingen hielden Mike, Sebastiaan en Thomas hun presentatie over de Akrokorinth, de tempel van Apollo en de agora van Korinthe. Na de lunch in het dorp reden we door naar Epidaurus, de plek van de geneeskunst. Op de propyleën hielden Eliza, Frederieke en Stijntje hun presentatie en vertelden over de geschiedenis, gebouwen en functie van het Epidaurus. De omgeving was hier erg mooi en we konden het goed begrijpen dat men hier beter werd door de rust en mooie natuur. Na het teken moment van mevrouw Matser over eenzijn met de natuur bezochten we het theater van Epidaurus, waar we de bekende groepsfoto maakten. ‘s Avonds aten en sliepen we in de havenstad Nafplio. Na het eten een ijsje en vrije tijd om op een terrasje te zitten tot 23.30. Morgen via Mycene en Nemea naar Olympia!

Groetjes namens de groep,
Leon en Louise


Dag 4

Na een korte busreis hebben we Vandaag de burcht van Mycene bezocht. Opmerkelijk was vooral het imponerende uitzicht vanaf de burcht. Ook was de leeuwenpoort, dat is de ingang van deze prachtige burcht, erg indrukwekkend. Het is toch weer anders om alles met de eigen ogen te zien en niet een plaatje uit de boeken. We hebben vandaag ook mooie presentaties kunnen beluisteren van het groepje van Mart, Tessa en Josephine en het groepje van Michelle en Emma. Zo hebben we geleerd dat Mycene, in tegenstelling tot de huidige situatie van Griekenland, een van de meest welvarende gebieden was. Daarnaast hebben we ook geleerd dat “Het Masker van Agamemnon” niet het gezicht van Agamemnon is. De archeoloog Heinrich Schliemann had zich namelijk vergist in de tijdperken. Ondanks dit, is het masker een pareltje voor het oog. Dit masker is te vinden in een klein museumpje naast de burcht. Het echte masker ligt in Athene, waar wij het origineel in het nationale museum gaan bezoeken. Er zijn hier zo’n 2500 (!) artefacten te vinden. Om dit mooie bezoek af te ronden hebben we een lang verborgen graftombe mogen bezoeken, ook wel de bijenkorf genoemd. Dit vanwege het feit dat de graftombe een dergelijk structuur heeft en wellicht ook door de vele bijen die daar rondvliegen. De mooie akoestiek in deze tombe heeft ons een mooie gelegenheid aangeboden ons montessorilied met volle trots te zingen met de hele groep. En met deze klapper hebben wij dit mooie bezoek afgerond. Vervolgens gingen we weer verder richting het hotel met een kleine tussenstop bij Nemea waar we lekker zuilen konden knuffelen en een wedstrijd sprinten konden houden op een renbaan. Aangekomen bij het hotel, werden we allemaal erg positief verast door de geweldige huisjes en het prachtige zwembad waar we de resterende uurtjes van de dag in alle rust door konden brengen. Dit was wel nodig na zo’n drukke dag.

Griekenland 2015

 

 

 

 

 

 

Groetjes namens de groep,
Kevin Cinca en Maxime Gerritsen


Dag 5

Na een heerlijk ontbijt in hotel Kaiafas (het hotel met zwembad), zijn we met de bus naar de opgravingen van het oude Olympia gegaan. Een busrit van een half uur bracht ons bij de prachtige archeologische site. Ook vandaag was het weer fantastisch weer. Een wolkeloze hemel en een graad of 23. Hier werden twee goede presentaties gehouden, inclusief rondleiding over de opgraving. Hierna was het tijd voor de tweede sprintwedstrijd van de week. Ook deze keer kwam Wisse als winnaar uit de bus. Op veel aandringen werd er een tweede keer gelopen en deze wedstrijd werd gewonnen door Kevin, ondanks de hinder van de enthousiaste opgravingshond die ook besloot mee te doen.

Rond een uur of twee vertrokken we richting Delphi. Dit betekende ook het verlaten van de Peloponnesus. Per boot zetten wij koers naar het vasteland. Hierbij kwamen we langs de brug waar meneer Koning tijdens de presentatie vol enthausiasme over vertelde. Eenmaal op het vasteland was het twee uur rijden naar Delphi. Het ritje langs de kustlijn was zeker niet onprettig, ondanks dat de vermoeidheid langzaam opkwam.

In Delphi aangekomen zaten we in hotel Varonos met uitzicht op de heuvels. Er was nu gelegenheid om souvenirs in te kopen voordat we gezamelijk gingen dineren. In een restaurantje iets verder op kregen we weer een heerlijk diner voorgeschoteld. Als voorgerecht kregen we een selectie van Griekse hapjes opgediend, als hoofdgerecht stoofvlees in saus met doperwten en aardappels en als nagerecht een bladerdeegrolletje met honing en suiker.

Na het eten konden degenen die dat wilden nog uitgaan in de plaatselijke club om het Delphise nachtleven te proeven. Als extra luxe was de club helemaal voor ons alleen. Zo konden we weer een prachtige dag in Griekenland afsluiten.

Groetjes namens de groep,
Emma en Luca


Dag 6

Vanochtend vroeg vertrokken we naar Delfi. Het werd al snel duidelijk dat we de mooiste opgraving een beetje voor het laatst hadden bewaard. Het uitzicht vanaf de Parnassus was prachtig. Zelfs de mensen die nog moe waren van de disco gister werden wel even wakker voor het uitzicht vanaf de Apollotempel. Er waren presentaties van Kevin, Maxime en Nikki (van de klas van mevrouw Korevaar) en van Wisse, Sander en Dorien (van de klas van mevrouw van Egmond).
Daarna reden we door naar het klooster van Hosios Loukas, waar meneer Hartog en mevrouw Matser hun ‘presentatie’ hielden. Bij het klooster werd iedereen even stil, je voelde de rust op de plek. Daarna mochten we een uurtje vrij rondlopen, waarna we de bus weer ingingen en naar Athene reden. In Athene kregen we wat vrije tijd. Als laatst gingen we met z’n allen eten en daarna lekker slapen in het hotel.

Groetjes namens de groep,
Dorien


Dag 7

De op een na laatste dag! De thuisreis is weer in het zicht, het is heel jammer dat we deze prachtige reis achter ons gaan laten. Eerst maar naar het Nationaal Archeologisch Museum, waar het echte masker van Agamemnon aanwezig is en de speerwerpende Zeus. Hierna was er een keuze: het Cycladen museum of het Olympisch stadion. In het Cycladisch museum staan een hoop mystieke oude beeldjes die stammen uit de tijd voor de klassieke oudheid. De rest ging naar het Olympisch stadion waar twee races werden gehouden. Op de honderd meter won Kevin, en op de 400 was Jeroen het snelst. Hierna werd door een aantal mensen lunch gehaald, die vervolgens in het nationale park werd genutigd. Hierna had iedereen vrije tijd op de plaka, behalve een klein groepje dat met de leraren naar de keramaikos ging De keramaikos is de buurt waar vroeger de vazen werden gemaakt. Op de opgraving was de heilige weg met graftombes en de weg naar Plato’s leerschool. Na een heerlijk diner op de plaka, was eindelijk de bonteavond daar. Een prachtig gezongen lied door de leraren was de aftrap. Daarna waren veel grappige en leuke presentaties van de leerlingen. Twee liederen van de meiden en een mooi gedicht van Mart. En tja aan alles komt een eind en zo ook aan deze dag.

Groetjes namens de groep,
Julia en Wisse


Dag 8

Na een prachtige week zullen we er toch een eind aan moeten breien. We werden getrakteerd op een ochtendje “uitslapen”…(7:30 opstaan). Na een heerlijk ontbijt verzamelden we voor de laatste keer in de lobby en spoedden we ons huiswaarts.
Op van de oude Grieken naar de moderne Rotterdammerts.

Groetjes namens de hele groep,
Wisse en Danique