Parijs, Berlijn, Athene, Amsterdam en … Schoorl.

 

Duingebied als achtertuin

We hebben nog even gediscussieerd of wij met 4 havo niet ook eens naar een oord met een iets aansprekender naam zouden moeten gaan. Amsterdam? No way! New York is genoemd, maar vind in zo’n stad maar eens een overnachtingsgelegenheid, waar je samen kunt koken, proefjes kunt doen, over het strand wandelen tijdens een zonsondergang en waar ook nog eens het grootste duingebied van Nederland je achtertuin is!
Alle leerlingen van 4 havo met een NT of NG profiel gingen samen met de heer Absil (docent scheikunde), meneer van Beek (docent natuurkunde) en de heer Schneider (docent biologie) naar deze prachtige en rustgevende omgeving.

Afvalprobleem

Het thema van de profielweek was “Afval bestaat niet”. Dat bleek wel enigszins verwarrend toen wij bij de woensdagochtend-activiteit afval gingen verzamelen langs het strand. Ook in een filmpje hebben we laten zien dat plastic afval zich verzamelt in de oceanen en daar voor dramatische toestanden zorgt van vogelsterfte door plastic consumptie.
Later in de week bleek dat het allemaal ook anders kan. Geïnspireerd door de documentaire “Afval is voedsel” zijn we oplossingen gaan bedenken voor het afvalprobleem. Daarvoor is veel kennis van de plastics nodig en we hebben twee dagdelen besteed aan analyse van al het verzameld afval. Wie op woensdagmiddag onaangekondigd de locatie bezocht, had daar een ogenschijnlijke chaos aangetroffen van overal afval, verbrandingslucht en –resten, en natuurlijk 32 van onze 4-havo lieverdjes druk doende om alle informatie te verzamelen.

Ook ruimte voor Ontspanning

Er was natuurlijk ook tijd voor ontspanning. De zon en de zee: dan neem je een zwembroekje mee. Water van 7 graden moet je ook eens gevoeld hebben. Onze coördinator, meneer Van Beek, bleek een meesterpadvinder en tevens zeer bedreven pokerinstructeur. Bob en Hamza probeerden het nog met hun pokerface maar tegen de strategie en de statistische berekeningen van meneer Van Beek was niemand opgewassen. Op de foto’s zien we verder nog Li en Robin in de hangmatten, Bob en Wouter die de dichtheid in de duinen meten en Semmi, Hansje en Lotte op een gitaar van meneer Absil.
We kijken terug op een leerzame en vooral gezellige week met z’n allen! De Akropolis of de Brandenburger Tor hebben we geen seconde gemist!

D. Schneider en P. Absil

De foto’s: