VWO 5 wint debat-wedstrijd

VWO 5 wint debat-wedstrijd bij Shell in Den Haag

 

Het Jetnet-programma waarbinnen onze school een verbinding heeft met Shell wordt elk jaar leuker. En beter. We hadden al jaren de profielvoorlichting door enkele Shell-medewerkers in de derde klas, de Excursie naar Shell Pernis in de vierde en de bedrijvenvoorlichting in Delft. Dit jaar kwam daar de debatwedstrijd “Meet the boss” bij.

Vrijdag 21 Maart vond de voorronde plaats in het Shell hoofdkantoor in Den Haag. De weken daarvoor had de klas zich onder leiding van mevrouw Jarmohamed en meneer Absil voorbereid op de stellingen:

1)  Aardgaswinning in Nederland is onmisbaar voor ons land

2) Over tien jaar moeten alle nieuwe auto’s op waterstof rijden

 

Wij waren voor 1 en tegen 2. Niet de natuurlijke voorkeur voor een groot deel, maar de kunst van het debatteren leer je pas echt als je  de argumenten van de tegenstander beheerst. In de scheikunde-KWT’s hebben we feiten verzameld. Bij ANW hebben we deze in een maatschappelijke context geplaatst.

 

Getooid met RML-shirts togen wij naar Den Haag. Daar bleek een groot deel van de tegenstanders in pak met stropdas te verschijnen.  Ontmoedigde blikken, want hoe kun je nu in een T-shirt winnen van een pak?

 

De aftrap van het debat werd genomen door Boris Spiering voor stelling 1 en Hannah Kortman voor stelling 2.  Het was de kunst om een publieksjury die vooraf gestemd had op andere gedachten te brengen. En natuurlijk moest je de show stelen voor de jury van hoge Shell-medewerkers en natuurlijk the Boss. Met goede argumenten, feitenkennis, met stijl, humor maar vooral ook tactiek en strategie. Neem die bal over en sla hem keihard terug! Onze bijdehandte RML-leerlingen wisten op alle vlakken punten te scoren. De beste individuele debater kwam van het Alfrink college maar het RML won het debat.

 

Dat betekent wel dat we op 10 april nog eens het gevecht aan moeten. Dit keer voor de finale in Eindhoven. Met iedereen in een RML-shirt!

Foto’s: