Verslag werkweek Londen 2018

Havo 4 naar Londen

We zijn er weer! Heelhuids terug, geen leerlingen in Calais of Dover achtergelaten, iedereen weer veilig afgezet bij ons vertrouwde RML op de Schimmelpenninckstraat. En wat hebben we het leuk gehad!
Deze reis was in vele opzichten spannend, vooral omdat deze reis voor de eerste keer, net als de werkweken voor het vwo, in het buitenland plaats heeft gevonden. Dankzij de inzet van een aantal docenten hebben we dit jaar voor de Havo 4 leerlingen een werkweek naar de prachtige wereldstad Londen kunnen aanbieden.
Ook spannend omdat we met een grote groep waren, bijna 100 leerlingen gingen mee onder de begeleiding van 9 docenten. Met al deze leerlingen door een drukke stad lopen, waar het verkeer van de ‘verkeerde kant’ komt en waar iedere leerling dus ook steevast de verkeerde kant opkijkt bij het oversteken, dat is toch best even billenknijpen.
Mede dankzij het feit dat het met een grote groep echt niet te doen is om een hele week door Londen te sjouwen, is de groep op basis van het door hun gekozen profiel ingedeeld in kleinere groepjes. Voor deze groepen was de week verdeeld in een groot aantal fantastische uitstapjes, waar we later in dit verslag op terugkomen. Daarnaast waren er een aantal gezamenlijke attracties zoals het dineren in een echte Engelse pub met fish and chips. Ook een ritje in de London Eye (waar een veel groter percentage leerlingen las van hoogtevrees bleken te hebben dan vooraf gedacht) behoorde tot de excursies. Om op te noemen wat er allemaal in de profielgroepjes is ondernomen is voor dit verslag misschien wat teveel tekst, maar een korte opsomming mag niet ontbreken:

Er waren rondleidingen door het financial district van London.
Er was een begeleide ‘Jack the Ripper’ tour waar de misdaden van de man uitgebreid werden doorgelicht door een vakkundige gids.
Er was een zogenaamde ‘Street Art’ tour waar je een echte ‘Banksy’ kon bewonderen.
Er waren excursies naar voetbalstadia, naar de HMS Belast, naar de Tower Bridge, naar de London Dungeon.
Ook was er voor degenen die daarvoor gekozen hadden een echte Engelse High tea.
Er was een speurtocht uitgezet door de hele stad waar de leerlingen met behulp van het beroemde en ingewikkelde metronetwerk van London een aantal bezienswaardigheden moesten zien te fotograferen.
Er werden verschillende musea bezocht waaronder het fantastische Science museum en het national History museum.

Daarnaast was er ook bijna iedere dag een aantal uur gereserveerd voor de leerlingen om zelfstandig in de stad rond te banjereren. Als klap op de vuurpijl gingen we als afsluiting met 100 stoere havisten naar de musical the Lion King in het Lyceum theatre. En ik kan me vergissen, maar volgens mij zag ik zelfs de meest stoere kerels af en toe een traantje wegpinken bij de scene waar de vader van Simba sterft. Na de musical werkten we ons allemaal weer in de bus en begon de terugtocht en in de ochtend kwamen we, geheel volgens planning rond 09:30 weer aan op school.

Deze fantastische week is, wat de docenten betreft, een uitermate groot succes geworden. Dat was niet alleen te danken aan de organisatie en de inzet van de begeleidende docenten (hulde!) maar zeker ook dankzij onze fijne leerlingen. Het overgrote deel begreep goed dat er nogal wat van deze reis afhing: als we wilden dat de reis volgend jaar en de jaren erna nog een keer georganiseerd zou kunnen worden, het belangrijk was dat de eerste keer soepel zou verlopen. De leerlingen begrepen daarnaast goed dat het ook voor de begeleiding de eerste keer was om het zo’n grote groep in het buitenland te zijn en hebben zich naar omstandigheden en voor zover wij dat weten uitstekend gedragen, waarvoor hulde!
Het was een fantastische week en zeker voor herhaling vatbaar, kijk maar naar de foto’s!