Une journée à Lille

Op dinsdag 28 mei was het weer tijd voor onze jaarlijkse praktijk dag in Lille met alle Havo-4 leerlingen die Frans in hun pakket hebben. De dag begon roerig; om 7.00 uur vertrokken wij uit Rotterdam met storm en hevige regen. Er waren ook meer files vanwege de OV staking. Eenmaal in Lille aangekomen staakten de taxi chauffeurs en duurde het nog even om de stad in te komen. Maar eenmaal “à Lille” straalde de Franse sfeer ons tegemoet en kwam de zon ook tevoorschijn.     

Na nog wat uitleg van de begeleidende docenten gingen de leerlingen vlot aan de slag met het maken van opdrachten bij hun thema variërend van eten en drinken, winkelen, straatleven, toerisme, vervoer tot kunst en cultuur. Deze thema’s worden later verwerkt in  hun Franse presentaties.

De begeleidende docenten hadden er erg veel zin in. De zon lachte ons gelukkig grotendeels toe deze dag. (v.l.n.r. op de foto: dhr. Santema, mevr. Ledeboer, mevr. Makovitz, mevr. Moreira Santos en mevr. Faulkner)

Alle groepjes gingen enthousiast een de slag met hun thema.

Op verschillende plekken werd informatie ingewonnen afhankelijk van het thema variërend van een kathedraal tot een crêperie.

Na de lunch in een typisch Frans etablissement naar keuze gingen de groepjes zich voorbereiden op de opdrachten tijdens de middag. De leerlingen gingen mensen op straat interviewen op verschillende locaties over hun thema’s, maar ook over vragen stellen die zij pas tijdens de lunch van ons kregen. Daarnaast moesten zij aan voorbijgangers een aantal foto’s laten zien van Franse bezienswaardigheden en bekende personen uit Frankrijk om te weten te komen wie of wat het was en achter bepaalde kenmerken zien te komen.

Na controle van de middag opdrachten bleef er nog wat tijd over om zelf door de stad te lopen, iets te drinken ergens of te winkelen.

Na een lange dag stapte de groep weer in de bus voor een gezellige terugrit naar Rotterdam. Het was weer een leuke en leerzame dag naar een stad die relatief dichtbij is en waar je best uit de voeten kunt met al het Frans dat je toe nu toe geleerd hebt.

Au revoir Lille, à la prochaine !