Uitreiking Anna Blamanprijs

Ontvangen worden in de Burgerzaal van het stadhuis, dat is best wel speciaal! Vrijdag 29 november mocht een delegatie van klas V1b hier een kijkje nemen, bij de uitreiking van de Anna Blamanprijs 2019 aan jeugdboekenauteur Edward van de Vendel.

De Anna Blamanprijs is een prestigieuze literatuurprijs die slechts eens in de drie jaar wordt uitgereikt aan een auteur uit Rotterdam (of omgeving). Een bijzondere eer, die dit jaar dus ten beurt viel aan Edward van de Vendel. Aan de prijs is ook een verplichting verbonden, namelijk om een bezoek te brengen aan enkele Rotterdamse scholen om daar het leesonderwijs te bevorderen.

Het RML was een van de uitverkoren scholen en V1b mocht op 18 november dus een uur lang geboeid luisteren naar Edward en om het extra speciaal te maken had Edward een personage meegenomen: Roy Looman, die model stond voor Max, de jongen die in Het kankerkampioenschap voor junioren strijdt tegen zijn ziekte. Roy werkte zelf mee aan het boek over zijn ziekteverloop en studeert inmiddels medicijnen.

De leerlingen hadden het boek gelezen en vragen voorbereid, voor zowel de auteur als personage (of eigenlijk: de co-auteur). Het werd een boeiend gesprek, met goede vragen, ontroerende (en ook heel erg grappige) anekdotes en vormde dus een mooie opmaat naar de ontvangst op het stadhuis.

Burgemeester Aboutaleb heette iedereen welkom en uit zijn handen mocht Edward ook de prijs in ontvangst nemen. Bibi Dumon Tak, schrijfster, goede vriendin van Edward van de Vendel én oud-leerling van de school, sprak de laureaat toe en er waren muzikale optredens. Na afloop mochten de aanwezige leerlingen op de foto met de schrijver en de burgemeester. Sommige leerlingen wilden nog graag een kijkje nemen op het bordes, maar dat mag alleen als je kampioen of koning bent, zo werd verteld. Misschien later dus nog eens…

We danken Passionate Bulkboek voor de geweldige organisatie en hopen nog veel van Edward van de Vendel te mogen lezen!
(Foto’s van de uitreiking van Marco de Swart)