Teylers museum en Sonnenborgh

Excursie 6 vwo

Elk jaar reizen we met de leerlingen die natuurkunde in hun pakket hebben af naar Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht, ooit de thuisbasis van het KNMI. De excursie mag na 15 jaar een fijne traditie worden genoemd, een traditie die ons naar een prachtige plek brengt, om kennis te maken met de geschiedenis van de astronomie de meteorologie en de ruimtevaart.

Op het voorprogramma stond dit jaar een rondleiding in het Teylers museum in Haarlem. Het museum mag worden gezien als het oudste in zijn soort  en geldt als voorbeeld voor menig ander natuurwetenschappelijk museum in de wereld.  De gidsen brachten ieder een eigen, toegewijd en afwisselend verhaal. Zeker de moeite waard om nóg eens terug te komen.

Daarna voerde de busreis ons naar Rijnauwen bij Utrecht, waar in het pannenkoeken restaurant we even konden bijkomen. Om vervolgens door te gaan naar Sonnenborg, waar kind-aan-huis, de heer Sloover, een lezing hield over het ontstaan van het heelal (en de wat sombere toekomst ervan). Wie zat er dit jaar op de oude plek van Albert Einstein in de collegezaal?

Tot slot konden de leerlingen het universum van Sonnenborgh zelf verkennen aan de hand van een puzzeltocht met vragen die eens voor de vrijwilligers van de sterrenwacht zelf een uitdaging waren. Helaas bleken de vragen voor menig leerling een te grote uitdaging na zo’n enerverende dag. Uiteindelijk hadden Ayaz en Stijn de langste spanningsboog en waren zij met 80% van de vragen goed het winnende team. Hulde!

Weer veilig en wel (Clemens bedankt!) terug in Rotterdam kunnen we (ondanks de bewoking) terugkijken op een geslaagde dag. Volgend jaar weer!