Dag 1 Delft

Op een zonnige dag begon de werkweek voor havo 4 waarin de Nederlandse geschiedenis centraal staat. Dit examenonderwerp over de Opstand en de Nederlandse Gouden Eeuw wordt de hele week enthousiast bestudeerd door 60 leerlingen en vier docenten. Op dag 1 meteen een hoogtepunt: de stad Delft en de Opstand. Uiteraard ruim aandacht voor Willem van Oranje, de moord op 10 juli 1584 door Balthasar G., het praalgraf in de Nieuwe Kerk en Johannes Vermeer. De leerlingen genoten van het mooie stadje dat praktisch om de hoek ligt maar waar vele niet eerder naartoe zijn geweest. De zon, een ijsje, het mooie nieuwe Delft CS (we vervoerden ons per trein) en de onderlinge gezelligheid maakten het een eerste geslaagde dag. Morgen meer, dan op naar zeventiende eeuws Hoorn.


Dag 2

Op dag twee van de Tour door Nederland in de Gouden Eeuw belandden we in Hoorn. Een stad met een mooi oud centrum met daar prominent op het centrale plein het standbeeld van Jan Pietersz Coen. Een man die de geschiedenis van de VOC voor een groot deel heeft bepaald en die in de eeuwen daarna geroemd en verguisd is. In het West Fries museum kregen we een rondleiding over de VOC, Coen, haringvangst, moedernegotie en andere zaken. Als laatst maakten we een wandeling door Hoorn in de 17e eeuw en bezochten we de haven plus een replica van het ontdekkingsschip de Halve Maen. Dit schip heeft oa het eiland manahatta ontdekt, het latere nieuw Amsterdam, thans de big apple ofwel the city that never sleeps ook wel bekend als New York, dat rijkelijk bezongen is door frank Sinatra. Vanavond nog een bootcamp onder leiding van dhr Berkhuysen. Smullen dus!

 


Dag 3

Vandaag naar de grote stad: Amsterdam! Wat een beleving. Drukte, warmte, hectiek en prachtige geschiedenis van de Nederlandse Gouden Eeuw. Eerst naar het Scheepvaartmuseum. Daar zagen we vele schilderijen, scheepsmodellen, leerden we navigeren op de sterren en sloten we af met het hoogtepunt: het bezoek aan de replica van een oostindievaarder. Bijzonder te zien hoe die mensen negen maandag op zo’n schip moesten leven.
In de middag naar de schuilkerk Onse lieve heer op Solder. Daar was in de 17e eeuw een katholieke schuilkerk. Daarnaast brachten we een bezoek aan de oudste kerk van Amsterdam: de Zuiderkerk. De avond werd afgesloten met een film die op de lachspieren werkte. Morgen meer!


Dag 4

Er zijn van die dingen die je eens in je leven gedaan moet hebben. Een bezoek aan het Rijksmuseum is er zo een. En bij een tocht door Nederland in de Gouden Eeuw mag zo’n bezoek al helemaal niet ontbreken. In het museum hoorden we veel over de schilderkunst uit de 17e eeuw. Topstukken als de Nachtwacht en het melkmeisje werden bewonderd. Speciale aandacht ging uit naar Jan Steen die met zijn schilderijen een inkijkje gaf in het leven van de gewonere 17e eeuwer.
De dag werd verder benut met een rondvaart door de grachten, veel wandelen en opdrachten voor de vakken aardrijkskunde (wijkonderzoek) en kunst algemeen.