Terug naar de Gouden Eeuw met 4 HAVO

De Gouden Eeuw is de laatste tijd weer vol op in het nieuws. Veel aandacht kreeg de dertiendelige tv-serie over Nederlands gloriejaren. Ons HAVO 4 gaat al jaren op werkweek naar Amsterdam en Enkhuizen. Centraal daarin staat Nederland in de zeventiende eeuw: de Gouden Eeuw. Een kleine 50 leerlingen met de docenten mevrouw Logtmeijer, en de heren Berkhuysen, Van Splunder en Pil, vertrokken recentelijk op onderzoek naar deze interessante geschiedenis.

Op dinsdag en woensdag verbleef de groep in Amsterdam. Daar werd onder meer een bezoek gebracht aan het Amsterdam Museum (hier zagen we een tentoonstelling over Amsterdam in de Gouden Eeuw), het Scheepvaartmuseum (over de handel en het voeren van oorlog te water), een rondvaart door de Amsterdamse grachten (dit jaar wordt 400 jaar grachtengordel gevierd) en een bezoek aan de katholieke schuilkerk Onse Lieve Heer op Solder (een aanrader om eens een kijkje te nemen!).
De foto’s zeggen genoeg:

vanuit de rondvaartboot zagen we de prachtige grachtenpanden.

aangekomen bij het Scheepvaartmuseum worden er gauw foto’s genomen.

rechts het Scheepvaartmuseum, links een replica van een VOC-schip.

in het Scheepvaartmuseum kregen de leerlingen een rondleiding.

Het was niet alleen geschiedenis wat de aandacht kreeg. Er was ook ruimte voor ontspanning en sport. Dinsdagavond werd in het Vondelpark een heuse bootcamp gehouden. De leerlingen en begeleiding werden door instructeur Berkhuysen flink aan het werk gezet.

opdrukken en sit-ups onder leiding van dhr. Berkhuysen.

om 5.00 uur lieten we Amsterdam achter ons.

Donderdag zouden we de zeiltocht van Amsterdam naar Enkhuizen maken. Helaas was het windkracht 9, waardoor de bruggen niet open konden en we de zeiltocht moesten uitstellen naar vrijdagmorgen. Om 5.00 uur gooien we de trossen los en om 6.00 uur stonden alle leerlingen en begeleiding aan dek om te zeilen. We werden met een prachtige zonsopgang beloond!

2013april_H4_Amsterdam_GoudenEeuw_7 – 7_breed.JPG
een prachtige zonsopgang om 06.18 uur!

Vrijdagmorgen wandelden we door oud-Enkhuizen en in de middag werkten de leerlingen aan de praktische opdracht: maak een glossy over de Gouden Eeuw van Nederland. We kijken terug op een leerzame en gezellige week!

Wessel Pil