Studiereis H4 naar de Gouden Eeuw
Dag 4: Den Haag
Van Amsterdam naar Den Haag is een uurtje en zo ga je van de hoofdstad naar de stad waar in de Gouden Eeuw en vandaag de dag het landsbestuur zetelt. Den Haag bleek zeer de moeite waard. We brachten een bezoek aan de Gevangenenpoort, galerij Willem V, het Binnenhof en Haagsch Historisch Museum. En passant liepen we Mp Rutte tegen het lijf.
Daarna togen we richting Scheveningen en genoten we vol op van de zon, zee, volleyballen, dineren en sloten we de week op een heerlijke manier af!
Dag 3: Amsterdam
Amsterdam heeft veel te bieden. Vandaag het scheepvaartmuseum: prachtig om te leren waarom de handel zo bloeide. De trekschuit, haringbuis, Oost-indievaarder en de fluit. Hoogtepunt was het bezoek aan het voc-schip de Amsterdam.
Voorts bekeken we aandachtig de grachten, montelbaanstoren en de Waag. Uiteraard was er vrije tijd om te shoppen en iets voor Moederdag. Morgen naar Dan Haag!
Dag 2: Amsterdam
Amsterdam here we come! Op dag 2 deden we Amsterdam in de 17e eeuw aan. Uiteraard beginnend in het Rijksmuseum om de topstukken van de Gouden Eeuw te zien. De Nachtwacht mocht niet ontbreken!
Daarna Onse lieve heer op Solder: een katholieke schuilkerk bij de heer Jan Hartman op zolder. Overal pracht en praal en het verhaal over religie en tolerantie in de 17e eeuw.
Des avonds werden de leerlingen in het Vondelpark onder handen genomen door de heer Berkhuysen. Opdrukken, push ups en meer krachttraining bij deze heuse boot camp! Gebroken doken we onze bedjes in.
Dag 1: Den Briel
Voor het elfde (!) jaar op rij gaat Havo 4 op studiereis naar de Nederlandse Gouden Eeuw. Nederland heeft zoveel moois te bieden en met als rode draad de geschiedenis van Nederland in de 17e eeuw gaan de leerlingen deze week op ontdekkingstocht. Op maandag deel 1: de verovering van Den Briel.
Waar kun je de Nederlandse Gouden Eeuw beter beginnen dan in Den Briel. Iedereen kent de roemruchte geschiedenis van hoe de Watergeuzen op 1 april 1572 dit stadje veroverde. Belangrijk omdat het toegang bood tot de vaarroute naar Rotterdam en Dordrecht. Het was ook de allereerste overwinning voor de opstandelingen die onder leiding stonden van Willem van Oranje. Enfin, het kleine Den Briel is een belangrijk hoofdstuk in de tachtigjarige oorlog, de onafhankelijkheidsoorlog waaruit het latere Nederland ontstond.
Vandaar dit bezoek. Onder aanvoering van de docenten Van Splunder, Bakker, Berkhuysen en Pil togen de leerlingen per bus naar Den Briel. Daar kregen ze door drie ervaren gidsen alle ins en outs over Den Briel in de 16e en 17e eeuw te horen. Zo zagen we de kerk, verdedigingswerken, het wapenarsenaal en de vishallen. De foto’s spreken voor zich. Morgen meer nieuws: dan vanuit 17e eeuws Amsterdam.