Project licht 2017

Project Licht

 

Afgelopen woensdag 31 mei en donderdag 1 juni hebben de brugklassers hard gewerkt aan Project Licht. Op dinsdag 6 juni zullen zij hun onderzoek over presenteren in de KWT. Het thema licht is door de leerlingen onderzocht vanuit diverse invalshoeken (kunst, wetenschap en religie). Tijdens het project hebben de brugklassers geleerd hoe zij vanuit die invalshoeken een onderzoek kunnen doen en presenteren. Zij hebben gewerkt met een vastgestelde hoofdvraag en door hen bedachte deelvragen.

De leerlingen hebben in groepjes van vijf leerlingen presentaties gemaakt waarin zij de hoofdvraag ‘Zie jij wat ik zie?’ beantwoorden. Doordat de groepjes zelf de deelvragen (met behulp van de docenten) moesten vaststellen, op basis van de activiteiten tijdens het project, wordt elk presentatie anders. Zo heeft bijvoorbeeld een groepje onderzoek gedaan naar de werking van de lens en een ander heeft zich de vraag gesteld wat de betekenis van licht is binnen verschillende religies.

Het onderzoek is dus gebaseerd op excursies, workshops schilderen, proefjes en opdrachten en een cursus presentatievaardigheden die allemaal ontwikkeld zijn vanuit het thema licht.. De leerlingen hebben ontdekt hoe je een impressionistisch schilderij kan maken als een echte meestervervalser. Het oog bestudeerd als een ware bioloog. Met een imam gesproken in de Essalam moskee, in de kathedraal de symbolische betekenis van glas in lood ramen ervaren. En in het Nederlands fotomuseum het werk van Elly Uittenbroek gezien. En nog veel meer.

Kortom de leerlingen hebben hard gewerkt aan een veelzijdig, intensief en bijzonder project. We kijken uit naar de presentaties op 6 juni, de leerlingen zullen klaar staan met schitterende prezi’s, powerpoints en sway’s!

Met vriendelijke groet,

Team Licht,

Maaike van den Berg, Lucy Faulkner, Nina Matser, Dennis Schneider en Juliette Tulkens

Tijdens de excursie hebben de leerlingen foto’s gemaakt die zij hebben geplaatst op Instagram: @RMLproject