Profielwerkstukdag 2017/2018

Wist je dat overmatig gebruik van je Iphone schadelijk is voor je ogen en voor je algemeen functioneren? Wist je dat jongens zich vaker verslapen dan meisjes? Wist je dat er twee jaar onderzoek is gedaan naar…
Het zijn zomaar wat uitkomsten van onderzoeken die onze leerlingen hebben uitgevoerd in het kader van hun profielwerkstuk. Zij presenteerden hun resultaten afgelopen dinsdag.

In de middag was de aula afgeladen voor de centrale aftrap. Hier werden sneakpreviews gegeven van enkele onderzoeken om de diversiteit aan onderwerpen te belichten. Daarna werden in kleiner verband de andere profielwerkstukken gepresenteerd aan medeleerlingen, docenten, ouders en belangstellenden.

– Mia en Hou Yuan presenteerden in het Engels over Refugees in the USA. Trump’s road to greatness.
– Claire en Iris onderzochten het succes van Nederlandse Youtubers en openden ook hun eigen Youtubekanaal.
– Miriam, Sarah, Vigo en Frederieke werkten samen met het stadsarchief, museum ’40 – ’45 en de Pabo Thomas More om een lessenserie te ontwerpen en te geven op basisschool De Vierambacht over de impact van de hongerwinter op kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
– Sarah deed bijna twee jaar (!) onderzoek bij de Universiteit van Leiden naar, en daar komt het: The characterization of MCF7 GREB1-GFP reporter cell lines within a new test system for non-genotoxic carcinogens.
– Charles gaat na zijn examen naar Nepal waar hij schoolkinderen les gaat geven over zelfvoorzienend werken. Hij heeft de gelegenheid te baat genomen om een oproep te doen aan potentiële sponsors en aan medeleerlingen die nog geen invulling hebben gevonden voor hun tussenjaar om hem te helpen.
– Sanne en Robin beweren dat alles met wiskunde beredeneerd kan worden, ook muziekstukken en beeldende kunst. Zij hebben de symmetrie in de kunst onderzocht
– Pommelien en Babette stortten zich op het fenomeen mode. Waarom draagt men wat men draagt? En in hoeverre hebben de media daar invloed op?
– Jip en Julia hadden getest in hoeverre RML-leerlingen beïnvloedbaar zijn voor nudging: welk effect hadden de roosjes die in de urinoirs zijn geplakt?
– Gunnar en Jonas trokken afgelopen zomer rond in Oost-Europa op zoek naar de restanten van het communisme en maakten hier een documentaire over:

Gunnar en Jonas:
Wij zijn een maand lang op reis geweest door landen in het voormalig oostblok. Wij hebben daar een documentaire gemaakt over de invloed van het communisme op het dagelijks leven van de mensen in het oostblok. We hebben verschillende mensen gesproken en geïnterviewd, in de hoop om onze vragen te beantwoorden. Hier is een teaser van onze documentaire: https://youtu.be/Nd0VWWkXQ_4 “

Dit is echt slechts een kleine greep uit al het profielwerkstukspektakel dat heeft plaatsgevonden. Deze dag is ondertussen uitgegroeid tot een heel evenement. Echt een aanrader om volgend jaar eens te bezoeken.

Foto’s van de presentatie in de aula:

Een kleine impressie van de dag: