Presentaties van onze leerlingen bij TU Junior in Delft

Vrijdag 7 februari bezocht ik de presentaties van Jelle en Boris uit 5 VWO. Zij hebben deelgenomen aan het programma TU Junior in Delft. Hier kunnen ambitieuze leerlingen met een NT profiel 5 weken lang een dag in de week deelnemen aan colleges en practica (onderzoeken en ontwerpen). Zo kunnen zij kennis maken met het onderwijs aan de TU.

Jelle nam deel aan het themablok Solar Boat Challenge. Het groepje waarvan Jelle de voorzitter was (hij durfde streng te zijn volgens de begeleider) gaf uitleg over Quantummechanica in verband met de zonnecellen die op de boot gebruikt worden. Maar niemand had uitgelegd wat een quantum nu eigenlijk is en Jelle gaf op die vraag vervolgens een duidelijk antwoord.

Presentatie Jelle

Ook werd het ontwerp van het schaalmodel van hun boot uitgelegd: het was een compromis tussen snelheid (vorm van de romp) en stabiliteit geworden. Daarna begon de wedstrijd in de sleeptank bij de faculteit Maritieme Techniek. De Holland 4 (van groep 4 met Jelle) deed het goed: de boot was snel maar niet zo stabiel. Maar ze behaalden van de 5 groepen wel de 2e plaats!

Sleeptank

Groep Jelle met boot

Boris deed mee aan het nieuwe themablok Streaming Water. De titel verwijst niet alleen naar instrumenten die gemaakt worden om metingen te doen in stromend water, maar ook naar het online uitwisselen van de meetgegevens (streaming).

Er worden apparaten gemaakt van huis-tuin-en keukenmateriaal en vooral veel duct tape!

In tweetallen hebben de deelnemers ontwerpen gemaakt om bijvoorbeeld neerslag of stroomsnelheid te meten. In de collegezaal bij Civiele Techniek is een langwerpige waterbak (het Waterlab) aanwezig om metingen te doen.

 

Presentatie Boris 

Boris hield een goede presentatie  over het verband tussen het zoutgehalte en de weerstand van water, die opviel door wetenschappelijke diepgang. De jury was enthousiast en vroeg of ze getest hadden met zeewater, maar met een proefwerkweek achter de rug had Boris geen tijd gehad voor een dagje strand!

 

groep Boris

Certificaat Boris

 

Na afloop kregen Jelle en Boris hun certificaat.

Ik was, zoals elk jaar, weer onder de indruk van de prestaties van onze leerlingen en ik hoop dat er volgend jaar ook weer een aantal leerlingen geselecteerd wordt voor deelname aan deze interessante projecten aan de TU Delft.

 

Links voor meer informatie:

http://www.tudelft.nl/samenwerken/voortgezet-onderwijs/vwo-docenten/samen-met-de-tu-delft/activiteiten-voor-scholieren/junior-tu-delft/themablokken/streaming-water/

http://www.tudelft.nl/samenwerken/voortgezet-onderwijs/vwo-docenten/samen-met-de-tu-delft/activiteiten-voor-scholieren/junior-tu-delft/themablokken/solar-boat-challenge-junior/

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1321367

 

 

Tekst: B. Ingen Housz (coördinator op het RML voor Junior TU Delft)

Foto’s: B. Ingen Housz, de ouders van Jelle en de ouders van Boris.