Vrijdagmiddag 6 februari bezocht ik de presentaties van Naadiyah, Kevin, Charlie, Barris en Quinten uit 5 VWO. Zij hebben deelgenomen aan het programma TU Junior in Delft. Hier kunnen ambitieuze leerlingen met een NT profiel 5 weken lang een dag in de week deelnemen aan colleges en practica (onderzoeken en ontwerpen). Zo kunnen zij kennis maken met het onderwijs aan de TU.
Ik was net op tijd voor de presentatie van het groepje van Naadiyah die meedeed aan het themablok Rocket Scientist in 5 dagen. Zij zat in team 2.0 en presenteerde het ontwerp en de te verwachten vliegprestaties van hun uit een plastic fles gemaakte waterraket. Daarvoor hadden zij de aerodynamica bestudeerd waarbij het aantal en de vorm van de stabiliteitsvinnen en de vorm van de neus van de raket belangrijk zijn. Er komt veel duct tape aan te pas, de neus kan worden gemaakt met een pingpongballetje of een lavalamp en verzwaard met koffiebonen of visloodjes. De vinnen worden gemaakt van karton, placemats of plexiglas waarbij goed gelet moet worden op het gewicht en de kwetsbaarheid bij het lanceren.
Buiten, bij een bitter koude wind, werden de raketten afgeschoten. Het was belangrijk dat de voorspelde, vooraf gemoduleerde, afstand zo goed mogelijk overeenkwam met de behaalde afstand. Het team werd 3e van de 5 teams.
Daarna was ik net op tijd voor de presentaties van Kevin en Charlie die meededen met het themablok Innovatieve City Design. In dit blok werden de leerlingen uitgedaagd om out-of-the-box te denken en een oplossing te vinden voor de beperkte ruimte en grote vraag naar woningen in de Rotterdamse binnenstad. Zij hebben onderzoek gedaan en een ontwerp gemaakt dat in tekeningen en maquettes gepresenteerd werd.
De presentatie van Barris was helaas al afgelopen toen ik bij Civiele Techniek arriveerde waar hij het themablok Streaming Water had gevolgd. De titel verwijst niet alleen naar instrumenten die gemaakt worden om metingen te doen in stromend water, maar ook naar het online uitwisselen van de meetgegevens (streaming).
Er worden meetinstrumenten gemaakt van huis-tuin-en keukenmateriaal.
Ook Quinten trof ik pas aan het eind van de middag bij de afsluitende borrel in de faculteit Technische Wiskunde en Informatica waar hij het themablok Foutverbeterende codes gevolgd had. Ik heb hem gefotografeerd met zijn certificaat in de collegezaal.
Alle deelnemers ontvingen hun certificaat en ik was, zoals elk jaar, weer onder de indruk van de prestaties van onze leerlingen. Ik hoop dat er volgend jaar ook weer een aantal leerlingen geselecteerd wordt voor deelname aan deze interessante projecten aan de TU Delft.
Tekst en foto’s: B. Ingen Housz (coördinator TU Junior).