Pre-University Classes certificaat

Drie Montessorianen halen het Pre-University Classes certificaat!
Het RML is trots op Iris, Kimia en Lisa (V5)

De Universiteit Leiden biedt getalenteerde en gemotiveerde leerlingen uit 5vwo de mogelijkheid om alvast een kijkje te nemen in de wereld van de wetenschap door het volgen van een speciaal programma: Pre-University Classes (voorheen LAPP-Top). Het aantal plaatsen is beperkt en de concurrentie groot. Toch zijn drie Montessorianen erin geslaagd om door de strenge selectie te komen. Een geweldige kans en ook een hele eer!

IRIS, die overweegt om na het vwo Wijsbegeerte te gaan studeren, volgde de Pre-Class Wijsbegeerte, een unieke kans om uit te vinden of dit inderdaad de studie is die bij haar past. Lees hieronder het stukje van Iris om erachter te komen tot welke conclusie Iris is gekomen (…. cliffhanger).
KIMIA nam deel aan de Pre-Class Griekse en Latijnse Taal en Cultuur, waarbij zij zich verdiepte in “Homer goes digital”, leerzaam én een goede voorbereiding op de Griekenland-reis met 5gymnasium.
LISA koos voor de Pre-Class Rechtsgeleerdheid, waarbij dit jaar werd ingegaan op de wisselwerking tussen recht en nieuwe technologieën. In de colleges werden actuele onderwerpen behandeld als strafrecht en cybercrime , drones, Bit Coins, cameratoezicht en de OV-chipkaart, vaak ook in debat- en discussievorm.

Op 20 april verzamelden zich zo’n zeshonderd mensen in de schitterende Pieterskerk in Leiden voor de slotbijeenkomst van de Pre-University Classes. Na de presentaties werd aan de PRE-Class-studenten, in aanwezigheid van ouders, (universitair) docenten, PRE-mentoren en medestudenten, officieel het certificaat uitgereikt, gevolgd door een feestelijke borrel.

Onze leerlingen hebben Pre-University Classes een leuke en leerzame ervaring gevonden, waarbij ze veel hebben geleerd en alvast even hebben kunnen ervaren hoe het is om student te zijn.
Vanzelfsprekend is de school bijzonder trots op deze veelbelovende jonge wetenschappers! Iris, Kimia en Lisa, gefeliciteerd met jullie certificaat. Het RML is trots op jullie!

Marianne van Milligen
Pre-University Mentor

Hieronder een impressie van de ervaringen van Iris, Kimia en Lisa:

Samen met 15 andere VWO leerlingen uit heel Nederland heb ik acht weken lang meegedaan aan colleges Wijsbegeerte aan de universiteit Leiden.
Het thema dit jaar was het kwaad.

In deze cursus hebben we het kwaad onderzocht door ons te verdiepen in een aantal beroemde denkers zoals Plato en Nietzsche. We zijn erachter gekomen dat het kwaad door velen gezien wordt als een noodzakelijk en onuitroeibaar gevolg van de menselijke vrijheid; maar ook als iets dat alleen maar voortkomt uit onwetendheid en dat dus door beter inzicht vernietigd kan worden. We hebben psychologische en religieuze analyses van het kwaad verkend.
Aan de hand van al die ideeën hebben we natuurlijk ook zelf nagedacht en antwoorden geformuleerd op vragen die er in het leven toe doen. Heeft het bijvoorbeeld zin om te proberen de mensheid te verbeteren?

De PRE-Class gaf me een goed idee over hoe deze studie bij mij zou passen. Het was ook fijn om een idee te hebben over hoe colleges nou eigenlijk werken. Voor mijn studiekeuze was het heel verhelderend, en daarbij heb ik allerlei mensen ontmoet die allemaal even enthousiast waren om erbij te zijn en allemaal verschillende meningen en ideeën hadden.

Op en neer reizen naar Leiden en classes bijhouden kon soms super vermoeiend zijn, maar ik heb er ongelooflijk veel van geleerd en kan het aanraden aan iedereen die de kans krijgt om een PRE-Class te mogen doen.

Iris, V5

De afgelopen 2 maanden waren buitengewoon leerzaam en de Pre-University Classes waren een uitzonderlijke ervaring. De colleges waren erg interessant en hebben me een beter inzicht in de klassieke talen gegeven. Ik heb leuke mensen ontmoet en de docenten zorgden ervoor dat ik veel nieuwe dingen heb geleerd. Naast teksten lezen, vertalen en bespreken hebben we ook praktische dingen gedaan, zo hebben wij bijvoorbeeld een digitale editie van de Ilias gemaakt. Niet alleen heb ik veel over de Ilias geleerd, maar ook heeft de reis naar Leiden me veel inzicht gegeven op het gebied van het openbaar vervoer. Ondanks dat de trein de eerste keer niet reed, ging het reizen soepel en kon ik de collegezalen gemakkelijk vinden. Ik zou het zeker iedereen aanraden om ook deel te nemen, niet alleen verbreed je je horizon, maar het is iets anders dan het zitten in de schoolbanken.

Kimia Ghambari

Ik heb de Pre-Class Rechtsgeleerdheid gevolgd. Ik ben 8 keer naar Leiden geweest om colleges te volgen die vooral gericht waren op rechten die te maken hebben met nieuwe technologieën en internetgebruik. Meestal hadden we elk college een andere docent die meer vertelde over zijn of haar specialiteit bij dit onderwerp. Ik heb veel van deze colleges geleerd over onderwerpen waar ik nog niet veel van wist en wat ik ook niet op school zou leren, zoals op wat voor soort manieren een internet crimineel geld kan verdienen of welke straffen er staan voor misdaden via het internet. Verder was het heel erg leuk om nieuwe mensen te leren kennen tijdens de Pre-Classes.

Lisa, V5