Pre-University Class certificaat

Zes Montessorianen krijgen een Pre-University Class certificaat!

Het RML is trots op Noa, Dirkje, Indy, Seha, Jytte en Doris (V5)

De Universiteit Leiden biedt getalenteerde en gemotiveerde leerlingen uit 5vwo de mogelijkheid om alvast een kijkje te nemen in de wereld van de wetenschap door het volgen van een speciaal programma: Pre-University Classes. Een geweldige kans en ook een hele eer!

Onze leerlingen hebben Pre-University Classes een leuke en leerzame ervaring gevonden, waarbij ze veel hebben geleerd en alvast even hebben kunnen ervaren hoe het is om student te zijn. Lees hier over hun ervaringen.

DORIS, die overweegt om na het vwo Taalwetenschappen te gaan studeren, volgde de Pre-Class Taalwetenschap, een unieke kans om uit te vinden of dit inderdaad de studie is die bij haar past.

Zeven keer iedere dinsdagmiddag naar Leiden om een college te volgen over overeenkomsten tussen talen van Europa, verschillende taalfamilies en allerlei klanken. Het gaf me een kijkje in het studentenleven en ik ben erachter gekomen dat ik me heel erg op mijn plek voel in Leiden, en dat taalwetenschap echt een studie voor mij is.

Ik vond het heel fijn om even iets anders dan de reguliere lessen op school te volgen.

DIRKJE nam volgde het programma Chemie en duurzame energie bij MST:

Ik raad de Pre-Class Molecular Science & Technology (MST) zeker aan. Tijdens een practicum hebben wij zelf een zonnecel gemaakt met behulp van groente. Ik kijk hierop terug als een leuke en leerzame ervaring. 

SEHA koos voor Recht, retorica en democratie waarbij je in interactieve workshops op een leuke en uitdagende manier leert spreken, nadenken en luisteren. Echt een investering in de toekomst!

Het was zeer interessant en ik heb veel geleerd dat ik in het dagelijkse leven kan gebruiken. Ik heb geleerd hoe je speeches hoort te geven en hoe je mensen kan overtuigen. Als je geïnteresseerd bent in de kunst van het spreken, raad ik je deze Pre-Class zeker aan!

INDI, die overwoog (!) om later Rechten te gaan studeren, volgde de colleges Rechtsgeleerdheid. Dat zo’n Pre-Class je ook kan behoeden voor een verkeerde studiekeuze lees je hieronder in Indi’s verslag.

Ik ben erg blij dat ik mee heb gedaan aangezien ik erachter ben gekomen dat rechten niet de studie voor mij is. Tijdens de colleges moest je veel luisteren, dit kan heel interessant zijn als de onderwerpen je boeien, maar voor mij was dit niet het geval. Wel kan ik iedereen meedoen aan een PreClass aanraden. Je krijgt veel informatie over studeren en je ontmoet leuke mensen. Het was fijn om erachter te komen wat wel en niet voor mij werkt, zo kan ik nu gaan kijken naar universiteiten die werkgroepen aanbieden in plaats van alleen hoorcolleges.

JYTTE nam met veel plezier deel aan Pre-Class Archeologie en dook in de Modder en Boeken.

Toen ik naar de eerste Pre-Class ging had ik geen idee wat ik moest verwachten. Het leek allemaal opeens zo officieel om naar Leiden te gaan en daar lessen te volgen aan de universiteit. Uiteindelijk bleek het helemaal niet zo officieel te zijn. Ik zat in een Class met negen andere mensen vanuit heel Nederland. Ook al zagen we elkaar maar een keer per week toch zijn we een best hecht groepje geworden. De Classes zelf waren erg interessant. We leerden niet alleen de theorie van de archeologie, maar bijvoorbeeld ook hoe je een archeologische tekening moet maken. De professoren die ons les gaven waren allemaal erg aardig en gemotiveerd om middelbare scholieren iets te vertellen over hun vakgebied. Ik ben er tijdens de Pre-Class echter wel achter gekomen dat archeologie toch niet helemaal iets voor mij is. Ik wil liever iets met de toekomst doen. Wel heb ik veel geleerd, niet alleen over archeologie, maar ook over hoe het er op een universiteit aan toe gaat. Bovendien heb ik nu een nieuwe groep vrienden waarneem ik sowieso contact zal houden.

NOA tenslotte volgde Plastic Fantastic aan de Kunstacademie in Den Haag. Centraal stond de vraag hoe ontwerpers kunnen bijdragen aan duurzame oplossingen voor het afvalprobleem.

Ik heb naast de praktische opdracht voor het maken van een tas ook veel geleerd over plastic, de plastic soep en onderwerpen die met design te maken hebben. De lessen pakten wel anders uit dan ik had verwacht. Op sommige momenten had ik liever dat er meer praktische zaken aan de orde werden gesteld dan theorie of besprekingen. Desalniettemin een leuke ervaring.

Op 26 april verzamelden zich zo’n zeshonderd mensen in de schitterende Pieterskerk in Leiden voor de slotbijeenkomst van de Pre-University Classes. Na de presentaties werd aan de PRE-Class-studenten, in aanwezigheid van ouders, (universitair) docenten, PRE-mentoren en medestudenten, officieel het certificaat uitgereikt, gevolgd door een feestelijke borrel.

Vanzelfsprekend is de school bijzonder trots op deze veelbelovende jonge wetenschappers! Jytte, Indi, Dirkje, Doris, Seha en Noa, gefeliciteerd met jullie certificaat. Het RML is trots op jullie!

Marianne van Milligen
Pre-University Mentor

Interesse in Pre-Class, meld je dan na de zomervakantie bij de nieuwe Pre-mentor, mevrouw Logtmeijer.