Musical recensie: Over the Rainbow

TALENT OP YELLOW BRICK ROAD

Het verhaal is overbekend: het verhaal van het meisje dat in het land van Oz terechtkomt en daar wonderlijke figuren ontmoet en dito avonturen beleeft. De uitvoering die het RML op de planken bracht, droeg een duidelijk eigenzinnig karakter. Niet in de laatste plaats door de creatieve inbreng van vele vrijwilligers én professionals. De kostuums en de decors bijvoorbeeld waren door leerlingen vervaardigd en ze waren schitterend. Hetzelfde kunnen we rustig zeggen over het acteerwerk van de leerlingen én de docenten. Een kleine sfeerimpressie.

De aula is omgetoverd tot een toneelzaal met een prachtig decor en het orkest in de hoek produceert klanken die uit het fantasierijke land van Oz zouden kunnen komen. Het is donderdagavond en de première van de musical Over the Rainbow vangt aan. Het publiek wacht nieuwsgierig de openingsscène af.

Doortje (Noa van Hamburg) verschijnt samen met haar hondje Toto (Indy Clement) op het podium. Na een prachtig lied, gezongen door tante Em (Lotte Pries) breekt een storm uit en komt het dansensemble in beeld, dat gedurende de voorstelling verschillende scènes op een doeltreffende manier aanvult. Niet alleen zijn de kostuums prachtig, maar het is ook wonderlijk hoe dans niet alleen dans is, maar ook een onderdeel van het verhaal vertelt.

In Doortjes zoektocht naar huis ontmoet zij de vogelverschrikker (Marjolijn Cornelissen). Al gauw wordt duidelijk dat in de cast van deze musical flink wat acteertalent te vinden is. De blikken man (Kalyan Aertsen) is qua kostuum een blikvanger en zingt een ontzettend leuk lied. Daarna ontmoet het gezelschap de leeuw (Vera van Splunter) die uitermate goed een komische rol vertolkt. De toon is gezet. Het decor is mooi, de live muziek klinkt prachtig en deze leerlingen kunnen niet alleen dansen en acteren, maar ook zingen. En hoe! De goede heksen Paarlemoer (Joel Castillo) en Glinda (Roos Kwakman) zongen werkelijk weergaloos goed. Geen noot was onzuiver. De poortwachter (Eline Teunissen) kwam regelmatig in beeld voor de komische noot.

Ook docenten schitterden op het podium. Evilein, de slechte heks (Sijtje Ledeboer), gebruikt enkel Franse leestekens als toverspreuk en The Wizz (Jeroen Vogel) gebruikt Duitse woorden en op het moment dat de leeuw dat moeilijk kan herhalen, vraagt hij tussen neus en lippen door naar haar docent Duits. Een knipoog naar de dagelijkse lespraktijk natuurlijk. Al met al een heerlijke voorstelling waar ik enorm van genoten heb. Gloeiend van trots verliet ik de school.

Sophie Dooren-Landa
DRS

Foto’s: