In de derde toetsweek werd er niet alleen hard gewerkt door de bovenbouwers, maar ook de tweedeklassers hebben hard gewerkt. Het inmiddels traditionele ‘ meten is weten’-project vond toen plaats. Dat is een project waaraan techniek, natuurkunde, wiskunde en biologie meedoen. Dit zijn vakken waar je regelmatig metingen verricht, grafieken maakt en gegevens verwerkt. De manier waarop je dat doet is voor alle vier de vakken precies hetzelfde, dus deze week waren er even geen vakgrenzen meer.
Een voorbeeldje van ‘meten is weten’ staat hieronder. Liggen de twee schuine lijnen van deze figuur in elkaars verlengde? Pak een liniaal en je weet het.
Maar er werden natuurlijk ook veel lastigere problemen opgelost. Waarom is de gulden snede zo speciaal? Hoeveel bacteriën zitten er ongeveer in je lichaam? Hoeveel hommelvleermuizen zijn er nodig om het gewicht van 1 blauwe vinvis te krijgen? Wat is de gemiddelde bevolkingsdichtheid op aarde? Vraag het aan onze tweedeklassers, en ze weten nu het antwoord. Zij mochten de laatste lessen zelf opdrachten kiezen waar ze geïnteresseerd in waren om daar alleen en soms in een groepje mee aan de slag gaan. Zo kon je leerlingen in het trappenhuis hun hartslag zien meten, leerlingen in de mediatheek gegevens over het weer van de laatste jaren zien verzamelen en in lokaal 016 leerlingen druk zien gooien met dobbelstenen om kansberekeningen te bevestigen.
Tijdens het project draaide het vooral om getallen. Hier volgen er een paar die te maken hebben met dit project:
- 171 leerlingen
- 90 pakjes appelsap
- 54 lesuren
- 18 pritstiften
- 14 dobbelstenen
- 9 docenten
- 6 klassen
- 5 kilo aardappelen
- 4 vakken
- 3 TOA’s
- 1 Inhaalmiddag
Het was een leerzame en leuke week. Na al dat meten, willen de leerling nog een ding, en dat is hun cijfer weten.