International Optimist Trophy Ciudad de Torrevieja

Twee Montessorianen doen mee aan de International Optimist Trophy Ciudad de Torrevieja

 

Niek Kamperbeek uit 3 gymnasium en ik zitten in de Nederlandse zeilkernploeg voor de optimist. De beste 16 jeugdzeilers van Nederland zitten hierbij. Vanaf maart tot de eerste week van december zeilen wij elk weekend. Soms wedstrijden en als er geen wedstrijden zijn gaan we trainen. We trainen in het weekend in Medemblik, Scheveningen of op de Oosterschelde. Wedstrijden zeilen we in Nederland, maar ook in het buitenland. Het Europees kampioenschap is dit jaar in zuid Italie en het Wereld kampioenschap in Portugal. Hier willen wij ons voor selecteren.

 

Om ons goed voor te bereiden op het komende seizoen, zijn wij van 27 januari tot 31 januari 2016 naar Torrevieja in Spanje geweest. We moesten met het team op woensdag om 7.00 verzamelen op Schiphol. We vlogen naar Alicante en daar werden we met de bus naar de haven gebracht. Onze boten stonden daar toen al. De boten en zeilen zijn door een van de ouders gebracht. Na een lunch zijn we toen gelijk gaan trainen om het water te leren kennen. Ook de volgende dag hebben we getraind ook samen met een aantal andere landen. Je kan je dan gelijk meten met de andere topteams uit de wereld.

 

De wedstrijden begonnen vrijdag 29 januari (www.torreviejaoptitrophy.com). Er deden 360 zeilers aan deze wedstrijd mee. De zeilers kwamen uit 20 landen. Per dag stonden er drie wedstrijden gepland en we zeilden op zee. Na 2 dagen races gaan de beste 120 tegen elkaar zeilen in de goldfleet. De andere varen in de silver en bronze fleet. Tijdens het evenement kregen we trac and trace aan boord. Met zo’n systeem is het mogelijk om live via het internet te volgen hoe het gaat. Niek Kamperbeek is 162 in totaal geworden. Ik ben zelf 3e Nederlander geworden en 48 ste in totaal. Dit had wel beter gekund want ik heb een beetje pech gehad omdat 1 wedstrijd een belangrijk touwtje was gebroken en de eerste wedstrijd in de goldfleet was ik te vroeg gestart waardoor ik die wedstrijd laatste was geworden. Ik heb wel weer heel veel geleerd. Ook hebben wij gemerkt dat wij even niet gezeild hadden en dus nog niet helemaal scherp waren. Gelukkig hebben we nog een aantal weken voordat de selecties gaan beginnen.

 

Het leuke van zo’n evenement is dat je heel veel zeilers uit andere landen leert kennen. Wij moesten elke ochtend om 6.45 op om ons aan te kleden en te ontbijten. Soms doen we ook nog een korte fysieke training. We moesten om 8.30 op de haven zijn en onze boot opgetuigd hebben. We hebben dan een voorbespreking met de coaches over het weer. We praten dan over de tactiek en hoe de wind die dag gaat waaien. Om 10.00 is meestal de eerste start. Tussen de middag kom je niet naar de kant. Je blijft de hele dag op het water. Je lunch zit in een waterdichte ton. Meestal komen we om 17.00 van het water. We hebben dan een nabespreking met de coaches en praten over wat er wel en niet goed is gegaan.

 

Training toen we aankwamen
Training toen we aankwamen
voorbereiding-voor-het-water
Voorbereiding voor we het water op gaan
Klaarmaken van de zeilen
Klaarmaken van de zeilen
In de avond met z’n allen eten
In de avond met z’n allen eten
Om 9 uur vertrek uit de haven op weg naar de start
Vertrek uit de haven op weg naar de start
Het uitzicht vanuit het clubhuis
Het uitzicht vanuit het clubhuis
Wachten op wind en laatste tactische aanwijzingen van de coach
Wachten op wind en tactische aanwijzingen
Elke ochtend stond er een optimist klaar met fruit
Elke ochtend een optimist met fruit!
Niek en ik klaar om het water op te gaan
Niek en ik klaar om het water op te gaan
Het bord wordt opgehouden wie er te vroeg is gestart en dus een black flag heeft
Te vroeg gestart is een Black Flag.
Terugkomst op Schiphol
Terugkomst op Schiphol
Paella voor alle zeilers, uit de grootste pan die ik ooit heb gezien
Paella,de grootste pan die ik ooit heb gezien!
De start van een wedstrijd
De start van een wedstrijd

Door Olivier Jaquet uit B6