Hotel de grote L

hotel de l-1 hotel de l-2 hotel de l-3Een verrassende avond vol leven

Met een aantal leerlingen uit de brugklas en tweede klas zijn mevrouw van Kleef en ik naar de allereerste voorstelling van ‘Hotel de grote L’ geweest. Het bleek een besloten voorstelling te zijn. We zaten dus met een zeer select en intiem gezelschap in de kleurrijke zaal. Hella Fontijn uit 4 vwo speelde de mooie Isabel.

Hotel de grote L gaat is een voorstelling gebaseerd op het boek van Sjoerd Kuyper. Het boek is dit jaar genomineerd voor de prijs van de Jonge Jury. Een fantastisch boek over een dertienjarig jongetje, Kos, dat in Hotel de grote L woont. Kos maakt zoveel mee dat ‘zijn lichaam helemaal kapot is maar de dingen in zijn hoofd niet naar bed willen.’ Van zijn drie zussen – of eigenlijk meisjes in het algemeen – begrijpt hij niets. Maar ja, waar je mee omgaat daar word je mee besmet, ‘volgens mij ben ik een meisje aan het worden.’

De moeder van de kinderen is drie jaar geleden overleden. Op het moment dat Kos het winnende doelpunt maakt op het voetbalveld, krijgt zijn vader een hartaanval. Kos moet daarna het hotel met zijn drie zussen draaiende houden. En niet alleen dat, het hotel blijkt ook geldproblemen te hebben die ze moeten oplossen. Om 5.000 euro te kunnen verdienen zal één van de kinderen de miss Noordzee verkiezing moeten winnen.  Libbie, de oudste zus is te oud, Briek, het gothic zusje heeft liefdesverdriet om haar voetballer uit Tuvalu en Pel, het jongste dromerige zusje die met toverspreuken haar konijn tot leven probeert te brengen is te jong.

Dus Kos blijft over om de titel en het geldbedrag te winnen terwijl hij ook een selectiewedstrijd moet spelen. Bovendien moet hij het tijdens de miss Noordzee verkiezing opnemen tegen de mooie Isabel ‘het mooiste meisje van het heelal.’ Ondertussen zwaait Waput de scepter in de keuken, zit Felix te dichten aan de bar, worden de zusters in het ziekenhuis verliefd op de vader en komt er een verdwaald voetbalelftal uit Tuvalu logeren in het hotel.

Na afloop hebben onze leerlingen met de regisseur gepraat en verteld wat zij van de voorstelling vonden. Na een wat trage eerste helft, waar wel veel potentie inzit, hebben we, met name van de tweede helft, genoten van deze fantastische voorstelling vol unieke figuren, komische momenten en herkenbare situaties in het leven van een opgroeiende jongen. Bob Ott speelt als Kos de sterren van de hemel. Hij is geloofwaardig als voetballend jochie van dertien, verkleed als aap en als meisje tijdens de miss verkiezing. Je sluit hem in je hart en zou hem zo mee naar huis willen nemen.

Bruisend van energie en de liefde zijn we allemaal weer naar huis gegaan. Het was een avond vol verrassingen. Zoals Sjoerd Kuyper schrijft: ‘Het was zo’n dag om je naam op de maan te schrijven.’ Een aanrader voor alle leerlingen van het RML, het boek en de voorstelling!!