HIEP HIEP HOERA VOOR SARA!

DIPLOMA PRE-UNIVERSITY voor SARA (V6)

(verslag en foto mevrouw Van Milligen, PRE-mentor)

 

donderdag 12 april 2018

De schitterende Marekerk in Leiden is afgeladen met jongens in pak en meisjes gekleed in prachtige jurkjes. Ze zitten nog op school, maar hebben nu al een enorme prestatie verricht. Na bijna twee jaar hard werken ontvangen deze 90 toppers hun welverdiende diploma van het Pre-University College (PRE). Onder hen Montessoriaan Sara!

Met speeches van deelnemers en een live muzikaal intermezzo is het een echte ceremonie, waarbij ook trotse ouders, PRE-mentoren van de deelnemende scholen en docenten van de universiteit aanwezig zijn.

Na het officiële gedeelte wordt op feestelijke wijze het diploma uitgereikt, waarna de bijeenkomst wordt afgesloten met een gezellige borrel.

 

 

Achtergrondinformatie

Pre-University is een speciaal universitair programma van de Universiteit Leiden voor getalenteerde en gemotiveerde leerlingen uit 5 en 6 VWO. Het is niet eenvoudig om toegelaten te worden tot dit project en wij zijn dus bijzonder trots dat Sara de eer van het RML de afgelopen twee jaar hoog hield in Leiden.

In oktober 2016 begon Sara haar opleiding aan het Pre-University College. Een drukke studietijd brak aan: anderhalf jaar lang elke maandagmiddag met de trein naar Leiden; colleges volgen, onderzoek doen, presentaties houden, essays schrijven, en tentamens doen. Maar ook: een eerste kennismaking met het studentenleven, nieuwe vrienden maken, en je in allerlei opzichten verder ontwikkelen.

In het kader van PRE deed Sara, samen met Pre-studiegenoot Sterre van het Stedelijk Gymnasium in Leiden, onderzoek naar borstkankercellen. Een bijzondere ervaring! Sara zelf aan het woord over dit onderzoek:

 

“In dit onderzoek (getiteld “The characterization of MCF7 GREB1-GFP reporter cell lines

within a new test system for non-genotoxic carcinogens” heb ik samen met mijn partner

Sterre onder begeleiding van PhD-studente Britt Duijndam borstkankercellen onderzocht. We hebben hierbij onderzocht wat het effect is van een bepaalde stof genaamd 17β-estradiol op ERα, een receptor in het cytoplasma. Het blijkt namelijk dat deze receptor betrokken is bij het ontstaan en de verdere ontwikkeling van borstkanker. Met behulp van twee technieken (western blot en proliferation assay) en het gebruik van borstkankercellen die genetisch gemodificeerd waren met het GFP-gen, hebben we de werking van deze receptor onder invloed van het hormoon onderzocht.

 

Het verslag, dat op school als profielwerkstuk geldt, werd door meneer De Bruin met een 10 beloond! Need we say more ……

 

Van harte gefeliciteerd, Sara! En veel succes bij je verdere schreden in de wereld van de wetenschap.

 

Zit jij nu in 3V en heb jij interesse in PRE? Neem dan contact op met

Mevrouw Van Milligen, PRE-mentor bij ons op school.