Deze week gaan ruim 50 leerlingen uit havo 4 met een EM/CM-pakket op pad en herbeleven de Nederlandse Gouden Eeuw. Wij zullen proberen iedere dag een kort verslag op de site te plaatsen.

Dinsdag 14-4-2015: scheepvaart en religie in de 17e eeuw!

Dat Nederland een bijzondere traditie heeft wat betreft geloofszaken, werd direct duidelijk. We bezochten in Amsterdam het begijnhof, bekeken de eens katholieke maar nu protestantse Oude Kerk en het hoogtepunt was de katholieke schuilkerk Onse lieve Heer op Solder. Op de foto’s zijn de verschillende bezichtigingen te zien.
In het Scheepvaartmuseum bekeken we de rijke Nederlandse cartografie (oa kaarten van Blaeu) en kregen we alle ins en outs te horen over de replica van VOC-schip de Batavia. Indrukwekkend om te zien hoe de matrozen en soldaten 9 maanden op zo’n schip verbleven. En ja hoor, naast al dit educatiefs, maakten we plezier en genoten van een prachtig lentezonnetje. Morgen meer!

Foto’s:


Woensdag 15-4-2015

Bootcamp van meneer Berkhuyzen

Woensdag 15-4-2015

Dag 2 op de tour door Nederland in de Gouden Eeuw bracht ons in onder meer het Rijksmuseum. Waar proef je beter de glorietijd uit de Nederlandse geschiedenis? De Nachtwacht, Jan Steen, de lynchpartij van Johan en Cornelis de Witt, de trofee van de Royal Charles, de bibliotheek en het gebouw an sich: het was allemaal even indrukwekkend!
Met dit weer genoten we van de beginnende zomer en voeren we door de grachten om Amsterdam vanaf het water te bewonderen. De foto’s spreken boekdelen. Helaas was het Oostindisch huis dicht, waardoor we het aanmonsteren bij de VOC niet konden naspelen. Vanavond naar de film ‘Michiel de Ruyter’, nu al een klassieker.


Donderdag 16-4-2015

Het is leuk om de Gouden Eeuw te zien, maar ‘m ervaren is veel bijzonderder. Vandaar dat we vandaag op een Oostindiëvaarder de Zuiderzee op gingen! Van Amsterdam naar Enkhuizen maakten we de oversteek bij een straffe noordenwind. Er werd in de touwen geklommen, liederen gezongen en kou geleden. Een echt zeventiende eeuws avontuur!


Vrijdag 17-4-2015

Op dag 4 van onze Grand Tour door Nederland in de Gouden eeuw deden we haringstad Enkhuizen aan. Deze stad bloeide in de 17e eeuw en werd rijk van de haringvangst, VOC en WIC. Op de top had de stad 24000 inwoners, terwijl er tegenwoordig slecht 18000 mensen wonen. Het geeft aan dat de stad eens bloeide en groeide om vervolgens diep weg te zakken. Vele rijksmonumenten herinneren aan de Gouden Eeuw. De Enkhuizenaars zijn trots op hun stad en houden het mooi in stand.
Met een tocht door de stad komt er een einde aan een onvergetelijke week. We willen alle kids bedanken voor hun geweldige inzet en de begeleiders voor hun toewijding en gevoel voor humor. Tot in de Gouden Eeuw!