HAVO 3 naar Westerbork

HAVO 3 gaat met burgemeester Aboutaleb en basisschool de Vierambacht naar Westerbork

Op vrijdag 13 april a.s. zullen leerlingen uit groep acht van basisschool De Vierambacht en derdejaars HAVO leerlingen van het RML, op uitnodiging van de Rotterdamse burgermeester, samen afreizen naar Herinneringskamp Westerbork.
Twee scholen met een verschillend karakter en leerlingen uit verschillende leeftijdscategorieën die samen de reis naar deze bijzondere plek in de provincie Drenthe aangaan. In het museum en op het terrein van het voormalig Kamp Westerbork zijn naast een uitgebreide expositie nu nog enkele restanten en herdenkmonumenten te vinden. Ter plaatse zullen de leerlingen ook in gesprek gaan met de burgemeester.
Om 13 april een extra interessante dag te maken en om de bijbehorende geschiedenisopdracht tot een groot succes te brengen ontmoeten de leerlingen van beide scholen elkaar al op donderdag 12 april. In groepjes hebben de leerlingen de opdracht gekregen een onderzoekje te doen. In een verslag worden thema’s rondom herdenken opgenomen: de Holocaust, de functie van kamp Westerbork, een monument uit Rotterdam en een monument uit Westerbork uitgelicht en wordt het persoonlijke verhaal van een Joods slachtoffer uit Rotterdam aan de hand van bronnenmateriaal uit het Rotterdams stadarchief beschreven. Binnen deze samenwerkingsopdracht vervullen de leerlingen uit drie havo de rol als tutor.