Griekenlandreis 2018

(De werkweek naar Griekenland zal regelmatig worden ge-update, dus volg dit bericht)

Op weg naar Hellas!

In de nacht van zondag op maandag verzamelden 28 leerlingen uit 5 gymnasium en 3 begeleiders zich bij de school. Na een snelle rit met de bus naar Schiphol en een iets vertraagde vlucht vanwege een zieke passagier die van boord moest, kwamen we aan het eind van de ochtend aan in het warme Athene. De eerste dag bestond vooral uit het verkennen van de stad aan de hand van zeven Google maps speurtochten langs bezienswaardigheden die onze digitaal zeer vaardige mevrouw van Egmond voor verschillende groepjes via Whatsapp had verspreid. Daarna volgde onze eerste heerlijke, Griekse maaltijd met stapels voorgerechtjes en natuurlijk lekkere yoghurt als toetje. Moe maar voldaan trokken wij ons terug in ons hotel, Akropolis View, van waaruit we inderdaad een prachtig uitzicht hebben op de Akropolis… maar dat is voor morgen!

 



De monumenten van Athene

Na een rustige aankomst in Athene op maandag, is de studiereis op dinsdag vol van start gegaan. Direct na het ontbijt begonnen we met het hoogtepunt van de reis, de beklimming van de Akropolis.

Daar was het tijd voor de eerste presentatie. Lars, Kalyan en Maurik vertelden ons over de onstaansgeschiedenis van de Akropolis (foto 1), te beginnen met de geologische vorming vanaf 100 miljoen jaar geleden tot de laatste ijstijd. Daarna namen zij ons mee langs van de eerste bewoners in de prehistorie tot aan het bouwwerk zoals het er nu staat. Willemijn en Lisette vertelden ons vervolgens het een en ander over de archeologische ontwikkelingen rondom de opgraving en gingen dieper in op het Erechtheion (foto 2), een van de beroemde tempels op de Akropolis met de beroemde Kariatiden, als vrouwenbeelden vermomde zuilen.

Inmiddels begon het aardig op te warmen boven op de heuvel, dus begonnen we onze afdaling langs de zuidhelling van de Akropolis, waar zich onder andere twee beroemde theaters bevinden: het Odeion, een theater uit de Romeinse tijd en het oudere Dyonisostheater waar onder andere de eerste uitvoeringen van de Medea zijn opgevoerd. Vina en Annemijn vertelden ons hier van alles over (foto 3) en ook over de andere architectuur op de zuid-helling zoals de stoa die de theaters met elkaar verbond en het asklepion, dat werd gebouwd toen Athene door een plaag getroffen werd.

Aansluitend bezochten we het Akroplismuseum, vlak bij ons hotel, waarin we de archeologische vondsten van de heuvel in hun originele staat konden bestuderen. En toen was het tijd om even de gaan lunchen.

Na de middagpauze verzamelden we ons bij de ingang van de Griekse agora, die ook een lange ontwikkelingsgeschiedenis kent die teruggaat tot de prehistorie. Dirkje, Jytte en Indi vertelden ons vanaf de hoogste verdieping van de stoa van Atallos, met prachtig uitzicht op de resten van de agora en de tempel van Hephaistos aan de overkant, alles over deze geschiedenis (foto 4). Na deze vierde presentatie zat het historische deel van de dag erop en na wat vrije tijd begaven we ons gezamenlijk naar de top van de Lykavitos, van waaraf we een prachtig uitzicht hadden over de stad vlak voor zonsondergang (foto 5). Na deze zware beklimmning hadden we flink trek in een stevige maaltijd en kregen we bij Zorbas een lekker ovenschotel voorgeschoteld en ijs als toetje! Moe maar voldaan trokken wij ons terug in het hotel voor een goede nachtrust,  want morgenochtend vertrekken we naar de Peloponessos!


Naar de Peloponnesos!

16 mei 2018

Nadat we de hoogtepunten van Athene bezocht hadden (maar we komen hier later nog terug!) was het tijd om te beginnen aan onze rondrit door de Peloponnesos. De eerste korte stop was bij het kanaal van Corinthe, waar Katharina ons vertelde over de planning (al in de oudheid) en de uiteindelijke bouw (ruim een eeuw geleden). Vlak daarbij bevond zich de opgraving van het oude Korinthe, een van de belangrijkste steden in de oude Griekse geschiedenis, onder andere door de strategisch positie van deze stad aan de Isthmus van Korinthe, die toegang gaf vanaf het Griekse vasteland tot het schiereiland van de Peloponnesos. Madelief en Ariska vertelden ons, samen met Katharina, van alles over de cultuur en geschiedenis van deze belangrijke vindplaats. Daarna weer terug in de bus en na een korte stop voor een heerlijke Griekse lunch (souvlaki, bifteki, je kent het wel) kwamen we aan bij het heiligdom bij Epidauros. Luuk, Charlotte en Adine namen ons mee terug in de tijd toen Epidauros een waar bedevaartsoord was voor zieke mensen. Door baden en droomduiding werd hun aandoening gediagnosticeerd en werd gepoogd, onder het toeziend oog van de held/god Asklepios, om hen te genezen. Epidauros staat ook bekend vanwege een van de best bewaarde Griekse theaters met fantastische akoestiek, het geen bovendien de plek is waar we de jaarlijkse groepsfoto maken.

Na het bezoek aan Epidauros was de dag al weer bijna om, maar gelukkig was er nog tijd om bij aankomst in Tolo een snelle duik te nemen in de Middellandse zee (of althans een baai daarvan) en lekker de maaltijd te genieten in een restaurantje op het strand.