Griekenland dag 1

De meivakantie eindigde voor de Griekenlandgangers wat eerder dan voor de rest van de school. Op maandag moesten we namelijk al om 3:00 ’s ochtends bij school verzamelen om op tijd op Schiphol te kunnen zijn voor onze vlucht naar Athene. Dat verliep allemaal prima en tegen het middaguur checkten we in in ons hotel in het centrum van de stad. Na wat opfristijd was er ook nog tijd om even wat te gaan lunchen, waarna we met zijn alleen een stadswandeling deze onder leiding van mevrouw Korevaar. Onze verzamelplaats en tevens eerste en laatste stop van de dag was de Grote Metropolitaankerk. Vervolgens nam onze klassieke collega de leerlingen mee naar het wisselen van de wacht voor het parlement en werden we bijgepraat over het monument dat zij bewaakten en de strenge eisen waaraan militair moet voldoen om voor deze erewacht geselecteerd te worden, zoals een uitstekende staat van dienst en uitzonderlijke prestaties. 

Na de erewacht vervolgden wij onze weg naar het metrostation Syntagma. Dit is een van de vele voorbeelden van een metrostation waarin de archeologisch relevante aardlagen in beeld zijn gebracht, inclusief de dwarsdoorsnedes van enkele grafkamers met in één daarvan zelfs nog menselijke botresten. Op deze manier wordt de dagelijkse reiziger een prachtig inkijkje gegeven in de geschiedenis van zijn of haar stad. 

 

Daarna een bezoek aan het nagebouwde Panatheneïsche stadion waar de laatste Griekse spelen werden geopend. Het hele ding is iets meer dan een eeuw geleden volledig opgebouwd, dus echt historisch kan je het nog niet noemen, maar het staat wel op de plek waar vroeger ook een stadion gestaan zou hebben. 

 

Onze laatste stop was de prachtige 1e Atheense begraafplaats waarop iedereen die wat is in Athene begraven wil worden. We werden enigszins verrast door het feit dat er net een echte uitvaart aan de gang was toen we binnenkwamen, maar na even respectvol wachten konden we naar binnen. Het is een prachtige begraafplaats maar met name brachten wij daarbij een bezoek aan de laatste rustplaats van Heinrich Schliemann, bekend Duits archeoloog en de ontdekker van Troje en zijn vrouw, een prachtig praalgraf met afbeeldingen van de belangrijke ontdekkingen van Schliemann gecombineerd met fragmenten uit de klassieke verhalen. Daar werden we gewezen ook op wat onjuistheden in het ontwerp zoals de te laag geplaatste friezen.

 

Na deze lange rondwandeling door de stad was er wat tijd om zelf door het centrum te lopen, een kopje koffie te drinken en misschien wat souvernirwinkeltjes in te duiken. Tegen achten was het tijd voor onze eerste Griekse maaltijd recht voor de boeg van de Akropolis die ter plaatse als een schip uit de golven naar voren komt varen, waarna de leerlingen de keus kregen om nog even rond te kijken  of direct terug te gaan naar het hotel. Die keus was voor alle leerlingen zeer eenvoudig na zo’n lange dag.