Excursie Westerbork 12 en 13 april 2018

Op verzoek van burgemeester Aboutaleb om de essentie van het herdenken rond 4 mei onder de aandacht van de Rotterdamse jeugd te brengen zijn het Montessori Lyceum Rotterdam en basisschool De Vierambacht wederom uitgenodigd om met de burgemeester een bezoek te brengen aan herdenkingscentrum ‘Westerbork’. Dit project is gestart in 2013 en is zo goed bevallen dat we nu voor de vijfde keer naar Drenthe vertrekken.
(Lees hier de brief van burgemeester Aboutaleb)

Leerlingen van beide scholen hebben de excursie inhoudelijk voorbereid. In december heeft een viertal leerlingen uit 5 havo en 5 vwo als profielwerkstukproject een lessenserie ontworpen en gegeven aan de leerlingen uit groep acht. Leven in een dictatuur was hierbij het centrale thema. 

Ter voorbereiding van het bezoek vond op donderdag 12 april de kennismaking plaats. De basisschoolleerlingen kwamen  naar het RML om met hun tutoren (3 havo) enkele kleine opdrachten uit te voeren.
Louisa Balk van het stadsarchief heeft origineel bronnenmateriaal verzameld van Rotterdamse Joodse kinderen die gedeporteerd zijn. Aan de hand van deze fragmenten moeten de leerlingen het persoonlijke verhaal van deze kinderen reconstrueren.
In groepjes worden enkele monumenten in de stad bezocht waar groep acht korte presentaties houden over verschillende monumenten. En samen verzamelden zij informatie voor het
essay dat 3 havo aan de hand van de excursie moet schrijven.

Deze samenwerking wordt tijdens de excursie voortgezet, waar zij als groepje een steen ter nagedachtenis leggen van een Joodse slachtoffer en in gesprek gaan met de burgemeester.

De leerlingen uit 3 havo zullen een tutor-rol  vervullen. De leerlingen van groep acht beoordelen na afloop de tutor-kwaliteiten van de 3 havoleerlingen in de vorm van feedbackvragen.

In veel opzichten een waardevolle excursie. Met dank aan burgemeester Aboutaleb die ons hiervoor uitnodigde.

 

Bas, Joris en Florence