De uitwisseling met Dorsten!

Deutsch im wirklichen Leben! – De uitwisseling met Dorsten!

Op woensdag 13 november was een klas van de Montessori Schule uit Dorsten (Duitsland) op bezoek. Een aantal leerlingen op die school leert sinds september Nederlands. Een mooie aanleiding om kennis te maken met onze leerlingen uit L2c en A2c, die net zijn begonnen met het vak Duits. Het begin van een uitwisseling tussen de beide scholen?

Na een warm welkom in de aula gingen de leerlingen in Nederlands-Duitse groepen op stap: Rotterdam een beetje leren kennen en daarna meelopen in het ‘normale’ leven van onze leerlingen op een woensdagmiddag. Dus de Duitsers zagen een hockeytraining, gingen mee naar andere sporten of waren gezellig thuis bij onze tweedeklassers. Gegeten werd er in Nederlandse gezinnen. Hutspot en pannenkoeken en kapsalon: de Duitsers werden ondergedompeld in het Nederlandse bestaan. Aarzelend begon iedereen aan de middag, elkaar omarmend namen we afscheid van elkaar.

En hoe het nu verder gaat? We gaan onderzoeken of we ook daarheen kunnen. Wordt vervolgd. Zoals de rector uit Duitsland sei: ‘Es war der Beginn einer wunderbaren Freundschaft!’.

Moddin Meyer en Jeroen Vogel