DE BOEKENWEEK 2019

Donderdag 28 maart 2019 bezochten ruim zestig montessorianen de zestiende editie van de Dag van de Literatuur in de Rotterdamse Doelen. Zowel prominente als opkomende auteurs traden op in talkshows, gaven interviews, droegen voor en signeerden hun werk. Naast heel veel literatuur was er ook aandacht voor andere kunstdisciplines, zoals film, cabaret, muziek en dans, al dan niet in combinatie met literatuur.

Om 10.00 uur opende de heer Said Kasmi, wethouder Onderwijs en Cultuur van Rotterdam de dag. Op het programma stonden verder onder meer Kader Abdolah, Adriaan van Dis, Ronald Giphart, Arthur Japin, Joke van Leeuwen, Nelleke Noordervliet, Connie Palmen en Tommy Wieringa. Maar de leerlingen kregen niet alleen de gevestigde orde te zien. Populaire jonge schrijvers als Özcan Akyol, Thomas Heerma van Voss, Philip Huff, Lize Spit en Maartje Wortel traden ook op.

‘s Middags mochten drie leerlingen van onze school de schrijvers Ronald Giphart, Abdelkader Benali en Ellen Deckwitz interviewen. Ilkay, Sophie en Kaoutar hadden zich voortreffelijk voorbereid. Na afloop ontvingen zij dan ook meer dan terecht van alle kanten veel complimenten. Ook Anne Tjepkema uit G31 stond op het podium. Zij mocht het verhaal van Luuk de Weijer uit V6 voorlezen. Luuk kon zelf vanwege zijn schoolexamen helaas niet aanwezig zijn.

Freke Linssen was een van de montessorianen die deze dag mee was. Zij schreef over deze dag:

Ik vond het heel bijzonder om zo de leerlingen van het RML met de schrijvers te zien praten, er werden leuke vragen gesteld en alles was goed voorbereid. Daarnaast was het allemaal heel gezellig met alle schrijvers en acts die langskwamen, vooral Bert Wabbe was zeer de moeite waard.! Kortom, het was een zeer geslaagde dag.

Ook Hasna Morabit was zeer enthousiast:

Ik had er héél veel zin in om mijn favoriete schrijvers Alex Boogers en Mano Bouzamour tijdens De dag van de Literatuur te spreken.  Helaas waren zij  niet aanwezig. Toch was het een zeer geslaagde dag. ’s Ochtends verzamelden we in Dudok, daarna gingen we met elkaar naar De Doelen. Het was zo inspirerend om schrijvers zo over hun carrière te horen praten. Zeker een dag die mij bij blijft!

Eerder die week bezocht ik in De Nieuwe Banier de uitvoering van stichting Rosette  waarbij Fabels van La Fontaine werden gezongen. Classica Marietje d’Hane-Scheltema had enkele in het Nederlands vertaald en Marco Kalkman had deze op muziek gezet. Hannah en Tjalling uit V5 en Sophie uit V6 waren gevraagd om enkele fabels in het Frans voor te dragen. Het was duidelijk dat er onder begeleiding van Arno Gerrits hard was geoefend, want zij deden dit voortreffelijk!