Dag van de literatuur

Al jaren is het RML een vaste gast op de Dag van de Literatuur in De Doelen. Dit jaar waren vijftig bovenbouwers van de partij. Drie van hen hadden zelfs een bijzondere taak.

Hansje Veen mocht ‘s ochtends direct beginnen. Zij nam eerder dit jaar deel aan de schrijfworkshop van Sanneke van Hassel bij ons op school en schreef in het kader daarvan een kort verhaal, ‘Het raam’, dat werd uitgekozen als een van de beste. Samen met drie leerlingen van andere scholen mocht Hansje haar verhaal voorlezen voor een publiek van enkele honderden leerlingen.

Meteen om tien uur was ze aan de beurt. Zenuwachtig? Vast wel, maar daar was in de zaal niets van te merken. Ademloos luisterde het publiek toe en het applaus na afloop was dan ook dik verdiend!

Behalve Hansje verschenen ook Jini van Rooijen en Nina van Lent in de spotlights. Zijn interviewden Kristien Hemmerechts, Ronald Giphart en Renate Dorrestein in een afgeladen G.W. Burgerzaal. Maanden van intensieve voorbereiding waren hieraan voorafgegaan. Boeken lezen, vragen bedenken, taken verdelen, alles om in veertig minuten zo veel mogelijk uit de schrijvers te krijgen. Het werd een talkshow van literair formaat, met diepgang, humor en vaart. Het ging over grofheid, liefde, seks, over mensen en monsters, over lezers, over ouder worden, kortom: over het leven. Veel te snel was de tijd voorbij. Natuurlijk bleven er genoeg vragen onbeantwoord. Gelukkig maar.

Daarnaast was er nog genoeg te doen in het gebouw: interviews, signeersessies, workshops. Zowel de leerlingen als hun begeleiders hadden het naar hun zin. En als je dan in de gelegenheid bent om met een schrijver op de foto te gaan, dan laat je die kans natuurlijk niet liggen! Letterlijk ‘vol verhalen’ keerde iedereen huiswaarts.

Hieronder volgen wat impressies van leerlingen:

Hester Verhoeven (V4) schreef:

Nadat Adriaan van Dis verontwaardigd van het podium van de Grote Zaal was gelopen, liepen alle scholieren de gangen van de Doelen in. In de gangen waren links en rechts stands. Er waren boeken, nieuwe oude notitieboekjes en portretten te koop.

In de Willem Burger Zaal presenteerde Nina van Lent en Jini van Rooijen een talkshow. Zij interviewden de schrijvers Kristien Hemmerechts, Ronald Giphart en Renate Dorrestein. Het was een ontzettend leuk interview! Ik heb heel hard gelachen.

Om de dag van de Literatuur af te sluiten, kwam iedereen bijeen in de Grote Zaal. Nadat Herman Koch een stuk uit zijn boek Red ons, Maria Montanelli had voorgelezen, kwam Peter Pannekoek het podium op rennen. Een geweldige einde van een zeer geslaagde dag.

Pam Ketelaars en Annemijn Bom  (V5) schreven:

Afgelopen donderdag waren alle zalen van de Doelen gereserveerd voor de  Dag van de Literatuur  2015. Het was een erg interessante dag met zeer uiteenlopende activiteiten. De dag begon al ontzettend goed, want we zijn eerst gezellig met elkaar een kop koffie gaan drinken in Dudok. Eenmaal aangekomen in de Doelen begon onze lezing  in een relatief kleine zaal. Wat wij van tevoren niet wisten, was dat wij naar verhalen gingen luisteren die geschreven waren door leerlingen van onze leeftijd. Ook het RML leverde een bijdrage; Hansje Veen uit HAVO 5 had tijdens de workshop van  Sanneke Van Hassel een paar maanden geleden een goed verhaal geschreven en haar was nu gevraagd om dit voor te lezen op deze bijzondere dag.

Vervolgens gingen wij naar de grote zaal van De Doelen: we zagen een ontzettend leuke show.  Ook hebben enkele bekende schrijvers een stukje voorgelezen uit hun zelfgeschreven boek of iets over zichzelf verteld.  Ook hebben wij een ontzettend interessante film “Hoe duur was de suiker?” gekeken.

Daarna hebben we nog andere zaaltjes bezocht en rondgelopen bij allemaal kraampjes, waar ze allemaal leuke creatieve dingen presenteerden.

Iedereen was zeer enthousiast en dat zorgde voor  een goede sfeer!

Kortom, het was een ontzettend gezellige, leerzame en leuke dag in de Doelen.

Ten slotte bedanken wij Mevrouw van Kleef voor de goede organisatie vooraf!”

Jade Kanon(H4) schreef:

We spraken om 9 uur af bij Dudok waarna we naar de Doelen fietsten. Eenmaal aangekomen bij het gebouw was bijna iedereen al de weg kwijt door de drukte van 5000 leerlingen. De eerste ronde was met Sanneke van Hassel en vier leerlingen die hun verhaal bij een foto van Rotterdam mochten vertellen, onder  wie Hansje Veen. In de grote zaal ging Ronald Giphard uit een boek voorlezen en kwam de vrolijke Ellen Deckwitz haar gedichten voordragen. Ook gingen we naar een interview met drie schrijvers. We zagen twee  wat prettig gestoorde Belgen:  de ene was doof en de andere  maakte droge opmerkingen.  Maar het leukste was nog meneer Kader Abdolah die met zijn Nederlands geschreven boeken meerdere prijzen heeft gewonnen hoewel hij  nauwelijks Nederlands kon spreken. Al met al een hele leuke dag!!!

Sterre Kanon  (H5) schreef:

Afgelopen donderdag was de dag van de literatuur. Om 9 uur verzamelden ongeveer vijftig  montessorianen bij Dudok. Vervolgens gingen we met z’n allen naar de Doelen. Daar gingen we in groepjes uiteen. Mijn vriendinnen en ik gingen als naar De Kracht van Rotterdam :  leerlingen van verschillende scholen lazen hun zelfgeschreven verhaal voor. Zij hadden verhalen gemaakt bij een foto die in Rotterdam was gemaakt.

Na een beetje verdwaald te zijn gingen wij naar de grote zaal. Daar las Ronald Giphart een passage voor uit zijn boek Giph. In  deze passage vertelt hij  dat hij als 17 jarige jongen smoorverliefd was op een goede vriendin. Helaas was deze liefde niet wederzijds want zij datete alleen met ’eikels’ en de vriendschap die zij had met het hoofdpersoon was haar te dierbaar. Totaal geen herkenbaar probleem voor 17 jarige mensen… In de grote zaal werd vervolgens nog eens wat gefreestyled door Friends Crw. Hierna werden er nog bijzonder grappige gedichten voorgedragen door Ellen Deckwitz.

Hierna hadden we tijd om rond te struinen bij de verschillende kraampjes. Sophie, Jade en ik besloten een ijsje te gaan eten in de stad. Het uur was snel voorbijgegaan en we moesten ons haasten om op tijd te komen bij het volgende onderdeel: een talkshow met drie schrijvers genaamd Herman Brusselman, Herman Koch en Peter Terrin. Hierna gingen we naar een klein zaaltje toe waar we vragen konden stellen aan Kader Abdolah. Hij vertelde dat zijn verhalen in hem opkwamen en hij graag schreef over dingen die hij de maatschappij wilde leren. Hierna was de dag van de literatuur al weer voorbij. Ik vond het erg leuk en zou deze dag aan iedereen aanraden om volgende keer te gaan.

Foto’s:


Hansje Veen leest haar zelfgeschreven verhaal voor. Het verhaal van Hansje kun je hier lezen.