Boerhaave en Sonnenborgh 2014

Op dinsdag 4 februari zijn de leerlingen uit 6 vwo met Natuurkunde op excursie geweest naar Leiden en Utrecht. Als begeleiders gingen dhr. Kitslaar (administratie) en vanuit de sectie natuurkunde de heren De Bruin, Visser en Sloover mee. In Leiden werd een bezoek gebracht aan museum Boerhaave. Daar werd de groep in drieën gesplitst en verdeeld over de rondleiders van het museum. Het museum heeft een rijke collectie op het gebied van de Natuurwetenschappen en de Geneeskunde. De leerlingen kregen tijdens de rondleiding een impressie van de ontwikkelingen in de wetenschap over de afgelopen 400 jaar en werden in de gelegenheid gesteld om hun vragen over het ontstaan van instrumenten, onderzoeksmethoden en de tijdgeest van toen te stellen.

Na deze (over)dosis aan kennis en indrukken vertrok de groep richting Bunnik voor een eenvoudige doch voedzame maaltijd. In de bossen van Rhijnauwen werden wij ontvangen in het rustiek gelegen theehuis en al snel stonden de tafels vol met heerlijk belegde pannekoeken.

Dhr. Kitslaar maakt een ronde langs de tafels.
Dhr. Kitslaar maakt een ronde langs de tafels.

De dag werd afgesloten met een bezoek aan museum sterrenwacht Sonnenborgh. Na een inleiding over het museum en het bolwerk waarop dat gebouwd is, werd een korte introductie gegeven in de Kosmologie. Na een halfuurtje kwam dhr. Kitslaar melden dat het inmiddels helder was geworden en werd alras de lezing afgerond en vertrokken we richting de kijkers. De leerlingen ontvingen tevens een boekje met een plattegrond en een reeks vragen bij de verschillende exposities en ruimten van de sterrenwacht.

 

Jolien achter de spectrograaf
Jolien achter de spectrograaf

Uiteindelijk bleek dat een aantal leerlingen dit zeer serieus had opgepakt en maar liefst 80% van de antwoorden gevonden had. ZIj werden beloond met een klein aandenken aan deze dag in de vorm van een draaibare sterrenkaart.

 

De telescoop wordt voor Esther en Esther gericht op de planeet Jupiter.
De ‘galakijker’ wordt door een medewerker van Sonnenborgh klaargezet voor het waarnemen van de planeet Jupiter.