Bienvenue à Monteville!

Het begon allemaal in de bus van Brussel naar Parijs. Daar sprak meneer Gerrits met mevrouw van Vreeswijk over zijn lang gekoesterde wens om een taaldorp te organiseren voor het vak Frans. “Nou, dan doen we dat toch gewoon zelf?” zei mevrouw van Vreeswijk, en zo geschiedde.

In het begin van dit schooljaar maakten leerlingen uit de 4VWO-klas van mevrouw Matser ontwerpen voor openbare gebouwen in het Franse stadje Monteville en alle leerlingen uit 4 VWO met Frans in hun pakket gingen maandenlang aan de slag met allerlei spreekoefeningen om goed beslagen ten ijs te komen op Jour J, donderdag 19 maart, tijdens de semaine de la francophonie.

Want op die datum was het zover: in de aula verrees het gezellige Franse stadje Monteville, compleet met treinstation, hotel, restaurant, gendarmerie, apotheek, VVV-kantoor en bakkerij. De leerlingen uit 4 VWO bezochten alle gebouwen en voerden diverse opdrachten uit: zo probeerden sommigen hun toilettas, die ze per ongeluk in Rotterdam hadden laten staan, weer gevuld te krijgen, moesten anderen bij de gendarmerie een signalement geven van een onverlaat die hun iPhone had gestolen, terwijl weer anderen heerlijk zaten te genieten in het restaurant van de spécialité de la maison…

Natuurlijk ontstonden er hier en daar ook enkele misverstanden. Zo wilde een leerling beslist scheermesjes kopen voor “les chevaux en face”. Het duurde even voor de pharmacienne doorhad dat het niet om de paarden hiertegenover ging maar om gezichtsbeharing. En waarom gaat iemand bij het station van Monteville op zoek naar een baan in Rotterdam (“je veux travailler à Rotterdam)? Maar in het algemeen slaagden de leerlingen er wonderwel in hun boodschappen in verstaanbaar Frans over te brengen.

De sectie Frans kreeg versterking van een aantal mensen die vloeiend Frans spreken, zoals mevrouw van Vreeswijk, oud-leerlingen Rogi Louter en Jaap en Claartje Bakker en ook onze eigen Pierre uit 4 VWO nam plaats in de boulangerie, het hôtel en het restaurant.

We kijken nu al uit naar de tweede editie van Monteville in 2016!