Bienvenue à Monteville 2016

Op dinsdag 22 maart vond in de aula van het RML de tweede editie plaats van Monteville.
 
Het was allemaal twee jaar eerder begonnen in de bus van Brussel naar Parijs. Daar sprak meneer Gerrits met mevrouw van Vreeswijk over zijn lang gekoesterde wens om een taaldorp te organiseren voor het vak Frans. “Nou, dan doen we dat toch gewoon zelf?” zei mevrouw van Vreeswijk, en zo geschiedde.
 
Begin vorig schooljaar maakten leerlingen uit de 4VWO-klas van mevrouw Matser ontwerpen voor openbare gebouwen in het Franse stadje Monteville en alle leerlingen uit 4 VWO met Frans in hun pakket gingen maandenlang aan de slag met allerlei spreekoefeningen om goed beslagen ten ijs te komen op Jour J in maart, tijdens de semaine de la francophonie.
 
En ook dit jaar verrees in de aula weer het gezellige Franse stadje Monteville, compleet met treinstation, hotel, restaurant, gendarmerie, apotheek, VVV-kantoor en bakkerij. De leerlingen uit 4 VWO bezochten alle gebouwen en voerden diverse opdrachten uit: zo probeerden sommigen hun toilettas, die ze per ongeluk in Rotterdam hadden laten staan, weer gevuld te krijgen, moesten anderen bij de gendarmerie een signalement geven van een onverlaat die hun iPhone had gestolen, terwijl weer anderen heerlijk zaten te genieten in het restaurant van de spécialité de la maison…
 
Natuurlijk ontstonden er hier en daar ook enkele misverstanden. Zo gaf een leerling aan allergisch te zijn voor de nacht (“Je suis allergique aux nuits”) Bedoeld waren waarschijnlijk walnoten (“aux noix”). En waarom gaat iemand bij het station van Monteville op zoek naar een baan in Rotterdam (“je veux travailler à Rotterdam”)? Maar in het algemeen slaagden de leerlingen er wonderwel in hun boodschappen in verstaanbaar Frans over te brengen.
 
De sectie Frans kreeg versterking van een aantal mensen die vloeiend Frans spreken, zoals mevrouw van Vreeswijk, mevrouw Zwetsloot, oud-leerlingen Rogi Louter en Jaap Bakker en ook onze eigen Pierre en Joost uit 4 VWO namen plaats in de boulangerie, het hôtel, de gendarmerie en het restaurant.