Algemene ouderavond: Verleidingen in de puberteit

Ouders-info-genotmidellen

Op 19 mei jongstleden kwamen zo’n 75 ouders af op de jaarlijkse algemene ouderavond die dit jaar het thema “Verleidingen in de puberteit” had. Deze avond is onderdeel van het preventieproject De gezonde school en genotmiddelen, dat de school is gestart in samenwerking met Youz. Preventiemedewerker Marjolijn van Ruiten, werkzaam bij Youz,

Leidde de avond in met een interactieve presentatie, waarin de signalen en de risico’s van gebruik van genotmiddelen (met name alcohol, roken en blowen) zijn besproken.

De plaatjes en filmpjes die gebruikt zijn om dit verhaal te ondersteunen, maakten veel indruk op de ouders. Kort is er aandacht besteed aan de waterpijp (shisha pennen), lachgas, energiedrank en ritalin en ook problemen rond gamen zijn aan de orde gekomen. De boodschap van het verhaal was dat als je concrete signalen hebt van gebruik van genotmiddelen door je kind, het verstandig is om dit met je kind te bespreken. Nog belangrijker en effectiever is een preventief gesprek.

Na het plenaire gedeelte zijn de ouders in kleine groepjes aan de hand van stellingen met elkaar in gesprek gegaan. “Als ouder heb je geen invloed op het middelengebruik van je kind”  en “Als ik zelf drink of rook, kan ik onmogelijk gebruik bij mijn kind verbieden” zijn voorbeelden van stellingen die besproken zijn.
De conclusie van de avond was dat ouders meer invloed hebben op hun (puber)kind dan ze denken. De NIX18 boodschap is daarom ook erg belangrijk. Deze norm uitdragen en duidelijke afspraken maken met je kind, maar vooral in gesprek blijven en uitleggen waarom bijvoorbeeld alcohol zo schadelijk is voor jongeren kunnen excessen helpen voorkomen.
Ouders waren na afloop erg enthousiast en bleven nog lang napraten en vragen stellen.