TU Junior programma in Delft

Vrijdag 5 februari bezocht ik de presentaties van twee van de drie leerlingen uit 5VWO  die meededen aan het TU Junior programma in Delft. Zij volgden daar, na een strenge selectie op grond van cijfers en motivatiebrief, op 5 vrijdagen colleges en practica.

Jalmar en Jesse deden mee aan het themablok Streaming Water bij de faculteit Civiele Techniek. Zij moesten een instrument ontwerpen en bouwen waarmee ze iets konden meten aan water. Dat ‘iets’ bleek heel gevarieerd te zijn. ‘Hoeveel water zit er in een plofkip?’ was niet zo geschikt, maar wel: Een dakraam dat dicht gaat als het gaat regenen, een aquarium dat zijn water gaat verversen als het water te troebel wordt en een stoplicht op een kruispunt dat langer groen blijft voor fietsers wanneer het regent!

Jesse en Jalmar hadden ook iets slims bedacht. Condens aan de binnenzijde van je auto? Geen probleem: de condens wordt waargenomen door een sensor op/in de ruit, de ventilator gaat automatisch aan, en wanneer de condens verdwenen is gaat de ventilator weer uit. Bovendien wordt daar ook nog direct online een melding van gemaakt:

Vandaar ook het woord streaming in de titel van dit themablok.

Zij hielden als laatste tweetal hun verhaal:

en hun model werkte prima:

Rolf Hut, bekend van de Volkskrantcolumn over huis- tuin- en keukentechniek en zijn boek De maakbare wereld, praatte de presentaties aan elkaar en vond de ontwerpen allemaal ‘supercool’.

 

Onze derde RML-leerling, Pieter, volgde het themablok Foutverbeterende codes. Dit uitdagende blok is bedoeld voor leerlingen met zeer goede wiskunde B en D prestaties, dus daar kon Pieter wel wat mee. Ik fotografeerde hem met zijn certificaat in de collegezaal bij de faculteit EWI (Elektrotechniek, Technische wiskunde en Informatica.

En zoals een van de docenten zei: die jongen die altijd lacht!

 

Hopelijk kunnen er volgend jaar ook weer een aantal ambitieuze en enthousiaste leerlingen van het RML meedoen aan dit uitdagende programma van de TU Delft.

 

Tekst en foto’s van B. Ingen Housz (coördinator op het RML voor het TU Junior Delft programma)